Обрат на обрата със ставката за брашното и хляба. Малко по-рано, след като депутатите не приеха на второ гласуване Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, стана ясно, че се връща 20% ДДС върху хляба и брашното.

В края на второ гласуване на Закона за хазарта обаче депутатът от ДПС Йордан Цонев направи процедурно предложение - в преходните и заключителни разпоредби на закона за хазарта да се гласува нулевата ставка за брашното и хляба да се удължи до 31 декември 2024 г.

Народните представители гласуваха със 152 гласа "За", 2 гласа "против" и 46 гласа "въздържали се". Единствените въздържали се бяха от парламентарната група на ПП-ДБ. От "Възраждане" декларираха, че ще подкрепят предложението на Йордан Цонев.

Бившият министър на земеделието Десислава Танева от ГЕРБ-СДС също заяви, че ще подкрепи удължаването на нулевата ставка за брашно и хляб до края на годината. Надценката ще е 15% за основните видове хляб - бял хляб, хляб "Добруджа" и типов хляб.

Румен Гечев от БСП е радостен, че се подкрепя политиката за нулева ставка за брашно и хляб. БСП също подкрепи удължаването на нулевата ставка за брашно и хляб докрая на годината - 31 декември 2024 г.

Припомняме, че нулевата ставка трябваше да отпадне на 1 юли и да се върне на 20%, както беше преди пандемичната надпревара за сваляне на ДДС на много групи стоки и услуги. По-рано днес обаче депутатите в бюджетна комисия решиха да удължат нулевата ставка до края на годината.