Прогноза за скок в цената на хотелските услуги се очаква това лято. Според проучване сред мениджърите в бранш близо 60% от бизнеса ще вдигне цените с до 10%. При други увеличението на услугите ще бъде между 10 и 20%.
Една пета от хотелите твърдят, че не планират увеличение. Малък процент дори обещават намаляване на цената за настаняване.


Близо 80% от хотелите у нас планират увеличение на цените през новия сезон. От бранша обясняват поскъпването на услугите основно с инфлацията в страната.
„Ние не можем да планираме кой знае колко много, защото постоянно ми се обаждат от борсите откъдето зареждаме с думите: „Да знаете всичко пак ще отиде нагоре”. Отива, но колко?”, заявява Румен Мончев, Съюз на собствениците в „Слънчев бряг”.
„В началото на миналата година инфлацията беше от порядъка на 14-15 % на годишна база, тогава изведнъж всичко скочи. Сега инфлацията е по-ниска, но цената на труда продължава да расте и то солидно. Защото няма хора. Цената на този човек, който седи срещу вас в хотела расте от месец на месец”, обяснява изпълнителният директор на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели Георги Дучев.И докато браншът търси вариант за спасяване на сезона, част от потребителите у нас остават скептични към съотношението "цена-качество".
„Усещането ми е, че в Гърция има по-добри условия, обаче съм изкушена от това, че имам приятели, които са на българското Черноморие. Ще разделя почивката и в Гърция и в България. Трябва да има отношение от туроператорите, от хотелиерите, да има една идея по-постоянни цени и да бъдат по-достъпни”, казва Гергана.
Миналото лято средната цена за двойна стая по Черноморието е била между 100 и 200 лв.