Министерството на икономиката със сигнал до прокуратурата, според който държавната компания „Ел Би Булгарикум” е ощетена умишлено с близо 1,5 млн. лв. Това обяви министърът на икономиката Богдан Богданов. По данни на министерството, дружеството е продавало млечните продукти под себестойност и е водено към фалит.
Според министър Богданов решенията, които са ощетили компанията са взети в периода от края на 2022 г. до юли 2023 г. През това време предприятието е работило на 60% от капацитета си, а договорите, които са сключвани били неизгодни, твърди сегашната власт.
Пред NOVA Венцислав Димитров, който тогава е бил на чело Държавната консолидационна компания, отхвърли част обвиненията и обясни, че нарушения е открил и той, но направени от още по-старото ръководство.Предположенията, че е нанесена щета за милион и половина лева в държавното млекопреработвателно предприятие „Ел Би Булгарикум”, ще бъдат проверявани от прокурори. Сигнал до обвинението ще бъде изпратен от Министерството на икономиката. Данните за евентуалните нарушения идват след одитен доклад на компанията.
"Смятаме, че има ощетяване на дружеството, дали има елемент на престъпление ще прецени прокуратурата. За около малко над милион става дума за мащаба на вредата, която е нанесена на дружеството", заяви Ивайло Лилов, изпълнителен директор на „Ел Би Булгарикум”.
Според ръководството на предприятието сега, управлението в рамките на повече от 7 месеца от края на 2022 г. до юли 2023 г. е довело до сериозни щети.
"Това се е случило по няколко направления - първо чрез сключването на неизгодни договори за дружеството и второ, по наши данни, с манипулиране на системата, чрез която са начислявани разходите, които са извършвани в процеса на остойностяване", добави Лилов.
Припомняме, че по това време държавната компанията взе решение да продава продуктите си във фирмените магазини на двойно по-ниски цени. Целта - да се забави инфлацията и да се намали цената на сиренето и кашкавала. Едноличен собственик на капитала е Държавната консолидационна компания. Директор тогава е Венцислав Димитров.