Цените на ваканционните имоти край морето варират от 500 евро до 1000 евро за квадрат, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти. Средната цена на апартаментите в Слънчев бряг на база реални сделки е достигнала 620 евро/кв. м. Това са нива, каквито не бяхме виждали от времето на бума на купувачите от Русия през 2013-2014 г. Само за година повишението на цените е с около 115 евро/кв. м. или с 22%.

Нарастват и бюджетите, които купувачите заделят за придобиване на имот в Слънчев бряг. Докато през 2021 г. средната покупна цена на апартаменти в курорта е била около 30 хил. евро, сега вече е над 40 500 евро.

Свети Влас е със средна цена на продаваните апартаменти около 800 евро/кв. м. и средна стойност на реализираните сделки около 50 хил. евро. В Поморие цените са между тези в Слънчев бряг и Свети Влас - средно 730 евро/кв. м. и около 46 хил. евро обща цена.

На север особен интерес привлича Бяла и районът между Бяла и Обзор. В Бяла средната цена на имотите е 675 евро/кв. м., а стойността на реализираните сделки е средно около 38 хил. евро.

В курортите на север от Варна има по-големи вариации в цените, тъй като комплексите са разнообразни като качества и мащаб, затова е трудно да се състави средна цена, посочват консултантите. Там сключват сделки както на цени между 500 и 600 евро/кв. м., така и на нива между 800 и 1000 евро/кв. м. В луксозните комплекси между Балчик и Каварна са и едни от най-скъпите ваканционни апартаменти в страната.

Търсенето на имоти в курортите е както от българи, така и от чужденци. Основни дестинации за чужденците продължават да бъдат Банско и Слънчев бряг, докато в останалите морски и планински курорти купувачите са основно българи. В резултат на голямото търсене само за година ръстът на цените на имотите в някои курорти е с над 25%. Сред основните фактори за покачване на цените на имотите в курортите е високата инфлация, както и недостатъчното предлагане в този сегмент от пазара. Дълги години в повечето курорти, за разлика от големите градове, липсваше ново строителство. Това задълбочи липсата на предлагане. Същевременно през миналата година нараснаха туристите на морето, което породи желание у много хора да придобият ваканционен имот, който да отдават под наем с добра доходност. Имоти в курортите купуват и много хора, които могат да работят дистанционно. С придобиването на жилище в курорт те прекарват по няколко месеца от годината край вълните на морето или близо до ски пистите, вместо само две седмици по време на годишната отпуска. Ваканционни имоти купуват и много хора с малки деца. Така родителите могат да изпратят децата с баба и дядо през лятото на море за дълго време, докато родителите продължават да работят в големия град.