Българският енергиен холдинг (БЕХ) може да инвестира 20 млн. евро в търсенето на газ в Черно море, като срещу това ще получи 20 на сто от печалбата от добива. Идеята лансира бившият енергиен министър и настоящ председателстващ ресорната комисия в парламента депутатът Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. Проектът на решение на парламента за придобиване на до 20% дял в консорциума, титуляр на договора за търсене и проучване на нефт и газ в “Блок 1-21 Хан Аспарух” в Черно море вече е внесен в Народното събрание. Предложението е подписано първо от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Десислава Атанасова, както и от народните представители от ДПС Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Рамадан Аталай. Предстои предложението да бъде разгледано в енергийна комисия към парламента.

Страната ни има възможност да се включи като трети партньор в консорциума, който ще търси газ в “Блок 1-21 Хан Аспарух” в Черно море, заедно с “Тотал” и О Ем Ви, обясни Делян Добрев. Средствата, които са необходими за следващия сондаж, са около 100 млн. евро, като БЕХ може да участва с 20% или с други думи - с 20 млн. евро.

Ако страната ни не участва като акционер, България няма да дели печалбата, а ще получава само концесионно възнаграждение, което при петрола и природния газ е в размер на 30 на сто. Трийсет процента концесионна такса от оборота е все едно да кажем, че 30% от газа остава за България безплатно, без значение дали България ще участва или не в този консорциум. Ако участваме в този консорциум, освен тези 30%, които ще останат за България, ще получим и още 20% от печалбата, обясни Добрев. И припомни, че в първите години печалбата е по-малка до момента, в който компаниите си възвърнат първоначалните вложения в проекта.

Проучванията дават основание да се счита, че в “Блок 1-21 Хан Аспарух” в Черно море може да се добиват по 13 млрд. куб. метра природен газ на година в периода от 2030 г. до 2040 г. и по 8 млрд. куб. метра между 2040 г. и 2050 г. Очаква се цялото количество газ от находището да бъде добито в рамките на 20 години.

Тези 13 млрд. куб. метра са много повече от консумацията в България и страната ни ще изнася 10 млрд. куб. метра газ, което ще ни направи по-голям износител за Европа от Азербайджан, обясни Добрев.

Ако предложението за участие на държавата при проучването за нефт и газ бъде прието, ще бъде възложено на министъра на енергетиката до проведе преговори за условията и реда, по които БЕХ да се включи в договора за проучване в “Блок 1-21 Хан Аспарух”. Срокът, за да се случи това, ще бъде 60 дни, а енергийният министър след това ще трябва да докладва какви са резултатите от проведените преговори пред депутатите в НС.