Безкрайни камари с кашони се изпречват на пътя ни, докато се изкачваме по стълбището към кабинета на администрацията. Те са навсякъде от първия до последния, трети, етаж. Машините и другото оборудване са разглобени и събрани максимално близо, за да се освободи място за кашоните с готова продукция. Друга част от нея се съхранява във външен склад наблизо. Това е гледката днес в една от най-големите фабрики за производство на медицински маски у нас. Дори от паркинга се вижда, че богато остъклената сграда е пълна с кашони.

До преди три години това е било шивашко предприятие, което работи на ишлеме, включително за известни западни марки. Но с появата на коронавирусната пандемия и почти пълното спиране на поръчките, ръководството взема рискованото решение да смени изцяло дейността. Купуват материали и шивачките започват да правят дефицитните в началото на пандемията трислойни медицински маски. Това се случва, още преди у нас да бъде доказан първият случай на Covid-19 в средата на март 2020 г.

“Започнахме в началото на март, като предпазна мярка в случай че основното ни производство бъде засегнато. Рискувахме и закупихме голямо количество материали от Турция, когато цените все още бяха по-ниски, а границите не бяха затворени”, разказа тогава пред “Труд” собственикът Димитър Иванов. Три години по-късно отново се срещаме, за да проверим как върви бизнесът. Фабриката в покрайнините на Пазарджик обаче е безлюдна и пълна с готова продукция. Около 50 милиона предпазни маски българско производство чакат своята реализация.

„От 20 години притежавам тази фабрика и никога не е била толкова празна. Останахме само трима души”, оплаква се Димитър. Разказва, че с отпадането на мерките в Европа и най-вече в Китай, търсенето рязко е спаднало, а пазарът е наводнен с евтина китайска стока. Направените през последните две-три години инвестиции остават за сметка на фирмата: „Купихме нови машини, правени са ни одити от всякакви институции, имаме всички европейски сертификати от немски лаборатории. Работим основно за износ, но продаваме и в България. Ние сме най-голямата фабрика в България”.