Протестите на европейските фермери са политически и доставките на украинско зърно не намаляват доходността на бизнеса им, обяви днес Украинският синдикат на производителите на хранителни стоки (UAC), цитиран от Ройтерс.

Логистични проблеми са задържали големи количества украинско зърно, което е по-евтино от произвежданото в ЕС, в централноевропейските страни, подбивайки цените и продажбите на местните фермери, което предизвика протестите им, предаде БТА.

Миналата седмица Полша съобщи, че временно спира вноса на украинско зърно след протестите на фермерите, довели до оставката на полския министър на селското стопанство. Транзитът през територията на Полша обаче остава разрешен.

"Политическият характер на стачките на европейските фермери е очевиден. Украйна продава известно количество зърно на Полша, но това не е огромно количество", заяви в комюнике Денис Марчук, заместник-председател на Украинския аграрен съвет.

"Въпреки това определени сили имат нужда да покажат, че това се дължи на прекомерни доставки на украинско зърно", каза той, отбелязвайки, че в Полша предстоят парламентарно избори по-късно през годината.

Според Марчук понижението на цените на зърното и маслодайните култури е било глобална тенденция и Украйна е използвала Полша и Румъния като транзитни маршрути, а не е изнасяла директно за тях.

Марчук заяви, че полската забрана за внос може да засегне украинските фермери в западните региони, тъй като те традиционно продават продукцията си на потребители в Полша и все още разполагат с до 40 на сто от миналогодишната си реколта. Те са планирали да я продадат и използват за сеитбения сезон.

Зърнената реколта на Украйна, която е основен производител и износител на зърно, вероятно е намаляла с около 53 милиона тона през календарната 2022 година спрямо рекордните 86 милиона тона през 2021 година, като според високопоставени лица това се дължи на враждебните действия в източните, северните и южни региони на страната.

Високопоставени украински лица заявиха миналия месец, че страната може да изнесе допълнителни 15,6 милиона тона зърно през тримесечието от април до юни, което ще повиши тазгодишния износ до близо 53 милиона тона.

Милиони тонове зърно от реколтата през 2021 година са останали в украинските силози, след като черноморските й пристанища бяха затворени през втората половина на сезон 2021/22 година.

Пристанищата бяха деблокирани в края на юли след постигането на споразумение между Москва и Киев с посредничеството на ООН и Турция.

Преговорите за удължаване на срока на споразумението и след идния месец текат, като Русия изисква премахването на препятствията пред износа на селскостопанските й продукти.