Иво Гуидо Хоскенс е вписан като нов управител на "Лукойл-България", показва справка в Търговския регистър. Той ще смени Андрей Матюхов, който заемаше поста малко повече от две години. В сайта на компанията като генерален директор все още е посочен Матюхов. Информацията съобщава 24 часа.

Смяната на ръководството на "Лукойл" е по повод това, че от 27 март влиза в сила 10-ият пакет санкции, който забранява на руски граждани да бъдат ръководители на ключови предприятия за енергетиката в Европа. А въпросният Матюхов е руснак.

Иво Гуидо Хоскенс е белгиец и идва от "Литаско", компанията майка на българския "Лукойл".

Същото в следващите часове ще се случи и в "Нефтохим". Шеф на управителния съвет на рафинерията е руснакът Илшат Шарафутдинов, който също ще бъде сменен.

Почти изцяло нов състав ще има и Надзорният съвет, в който от четирима членове трима са руснаци. Това са Андрей Тихонов, Иван Однолько и Рустем Гималетдинов.

Както по-рано стана ясно, КЗК готви ново предложение за нова санкция на "Лукойл" заради данъчните складове. Комисията наскоро глоби "Лукойл" с рекордните близо 70 милиона лева.