Над 500 проверки са направени в търговските обекти за цените на дребно, съобщи вицепремиерът Христо Алексиев. Той отново уточни, че правителството не води войни с търговските вериги за храни. "Ако някой иска да води война, това не сме ние. Но пък ние сме абсолютно задължени да защитим интересите на потребителите, на всички граждани и на уязвими слоеве сред населението. Така че няма как да позволим прекомерни и необосновани печалби, или нелоялни търговски практики", каза още Алексиев.

През последните години общо не са правени толкова проверки, колкото ние в рамките на по-малко от два месеца, похвали се вицепремиерът. Резултатите се анализират и на тяхна база са подготвени промени в нормативната база, както и нов закон. Целта била на първо място да бъде осветен този процес, той да бъде контролиран и той да гарантира, че няма да се стига до нелоялни търговски практики и до генериране на свръхпечалби, както и пълна защита на потребителя.

Скоро ще бъде готова и платформата за публикуване на цените от производител до щанда, както е цените на същите стоки в страни на ЕС. По-късно Алексиев уточни, че това вероятно ще стане следващата седмица. Ще бъдат поканени търговските вериги да публикуват цените си.

В момента текат и проверки на НАП, което отнемало повече време. "Там искаме да проследим дали няма по веригата фирми, които по някакъв начин изнасят печалбата навън. Имаме притеснения за определени посредници по веригата, затова работим и в тази посока".

Ефектът от проверките бил, че имало страшно много промоции на наблюдавани храни. Затова списъкът на продуктите, които се наблюдават, ще се разшири.

Ще се търси отново разговор с търговските вериги.

Доста от общините се възползват от помощта на държавата за градския транспорт. Постоянно пък започват да ми звънят и кметове, които не съвсем добросъвестно са действали при намалението на цените на картите за пътуване и имат множество проверки от автомобилната администрация и от АДФИ. Аз още в началото го казах, че няма да позволим да се злоупотребява и тези средства, отделени от държавата, да отиват в определени общини за попълване на други нужди или при определени превозвачи. Те трябва да отидат при хората, които се ползват от тези отстъпки, заяви той.