След разпореждане на Министерския съвет започнаха проверки по хранителните магазини срещу изкуственото завишаване на цените. Основната цел е да се провери спазват ли се оповестените промоционални цени на някои продукти и дали умишлено на са били оскъпени преди това.
"От 15 февруари КЗП в координация с БАБХ и НАП започнахме широкомащабна кампания във връзка с прилагането на нелоялни търговски практики от страна на търговците. Акцентът е върху хранителните вериги, с цел предотвратяване изкуственото завишаване на цените. Кампанията обхваща територията на цялата страна. Проверките засега са на много ранен стадий, не може да се направи обобщена информация. За съжаление, се наблюдава тенденция, че почти няма проверен обект, в който да няма констатирано нарушение", каза Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите в студиото на "България сутрин".

Те проверяват всяка една информация, която може да заблуди потребителите и ги кара да купуват стоки, които иначе не биха купили, ако знаеха реалните им качества и стойности.

"Следим промоциите, грамажите... Получаваме сигнали от страна на потребителите. Това е във връзка точно с тези промоции, които реално не съществуват и за които нашият състав на комисията е обърнал специално внимание. Това е основен проблем на пазара, който води до едно изкуствено завишаване на цените. Едно от най-често срещаните нарушения от страна на търговците е грамажът, също така цените и несъществуващите промоции", допълни Джалев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Сред честите нарушения той спомена и периода за обявената промоция.

"При хранителните стоки е по-специфично, тъй като те са по-бързо развалящи се. Там периодът е по-кратък. На всеки гражданин вече е ясно, че някъде по веригата от производител до крайния потребител стоките са оскъпяват неколкократно и неоснователно - нещо, което не е резултат от икономическите инфлационни процеси в страната. Инфлацията вече забавя своите темпове, разходите би следвало да намаляват. За съжаление, това не се случва. Самите търговци признават, че всяка седмица цената отива нагоре, което не е нормално", подчерта той.

Джалев отбеляза, че правят проверки и в нехранителните магазини. Попитан какви са санкциите, гостът в студиото отговори: "Когато се установи, че се прилага нелоялна практика от страна на търговец, санкциите достигат до 50 000 лв. Не може изкупната цена на млякото да бъде под 1 лев, а в магазина да стига почти 4 лв."