Онези, които изпитват удоволствие в търсенето на доказателства, че се приближаваме към едно дистопично бъдеще, в което хората се управляват от техните господари роботи, трябва да помислят за този възможен кошмарен сценарий: изкуственият интелект не само идва за вашата работа, но ще има пръст в уволняването, пише Bloomberg.

Изкуственият интелект вече е проникнал в множество части от процеса на работата на отделите, занимаващи се с човешки ресурси – от наемане до адаптиране до обучение и оценяване. Не е трудно да се мисли, че в обсебен от ефективността сектор като технологичния, инструменти, предназначени да рационализират вземането на решения, сега си проправят път към съкращенията. Условията тук са подходящи за това: технологичният сектор съкрати близо 42 хиляди работни места през януари – второто по големина в историята съкращаване на кадри за сектора, показват данни на Challenger, Gray & Christmas, Inc.

Доклад от миналия месец на Capterra, част от изследователската фирма за технологична индустрия Gartner Inc., установява, че 98% от анкетираните ръководители на отделите за човешки ресурси биха разчитали поне донякъде на софтуер и алгоритми, за да намалят разходите за труд в условията на рецесия през 2023 г.

За служителите на почасова заетост това не е нещо ново. През 2021 г. например Bloomberg News съобщи, че Amazon.com проследява всяко движение на своите водачи при доставка с услугата Flex, някои от които са били уволнени чрез автоматизиран имейл, когато алгоритмите на компанията са решили, че работниците се провалят. Информационният поток, който Amazon събира за тези независими изпълнители, е това, което прави възможно алгоритмите да оценяват ефективността. Обемът от данни също така улеснява привържениците на изкуствения интелект да твърдят, че тези инструменти са необходими – има твърде много данни, за да може човек да ги интерпретира.

Доскоро при офис служителите се избягваше толкова интензивно наблюдение, до голяма степен защото не съществуваха данни, които да ги проследяват по същия начин. Но това се променя с нарастващата популярност на оценката за производителност на работната сила и склонността да се следи отблизо не само дали служителите са пред клавиатурите си, но и всяко тяхно натискане на клавиш и щракване с мишката.

Разбира се, едва ли изкуственият интелект просто ще взима решения сам, но вероятно ще се намеси в процеса.

Това може да изглежда като голямо облекчение за мениджърите в отделите по човешки ресурси –шанс да премахнат емоцията от съкращенията и да прехвърлят вината и лошите чувства от хората към машините. Но знаем, че изкуственият интелект не работи така. И има много доказателства, че данните, на които компаниите вече разчитат за оценка на служителите, далеч не са перфектни.

Анализаторът на Capterra Брайън Уестфол посочва, че макар 70-процентен дял от мениджърите на отделите по човешки ресурси да казват, че биха използвали показатели за ефективността при решенията за съкращения, по-висок процент съобщават, че обмислят промяна на оценките на ефективността, защото смятат, че процесът е погрешен. Дори ръководителите на човешки ресурси в проучването на Capterra, които казват, че ще разчитат на софтуер и алгоритми за намаляване на разходите за труд в рецесия през 2023 г., са предпазливи по отношение на технологията. Само половината посочват, че са напълно уверени, че тези инструменти ще дадат безпристрастни препоръки, докато 47% съобщават, че са напълно спокойни при вземането на решения за уволнение въз основа на тези препоръки.

Amazon има и друг пример. Технологичният гигант се опита да изгради автоматизиран инструмент, за да стесни кръга от кандидати за работа. Неговите инженери обучават системата да разглежда данни за хора, които са подали автобиографии в миналото. Но тъй като технологиите са доминирана от мъже индустрия и повечето предишни кандидати са били мъже, жените, които са кандидатствали за технически работни места, са били отхвърлени от алгоритъма. (Reuters съобщи, че Amazon се е отказалa от програмата, като компанията е заявила, че никога не е използвала инструмента за оценка на кандидатите.)

Това е още един казус за това как изкуственият интелект има потенциала да ни накара да забравим, че HR-ите са хора. Днес с готовност признаваме, че уволнението може да бъде едно от най-травматичните събития в живота. Някак си изглежда, че това не е в съответствие с предаването на такова пагубно решение в ръцете на алгоритмите - особено когато отчитаме, че не им вярваме наистина.