"Разликата в горивото заради евтиния руски петрол не е 25 стотинки, а 1 лев, още повече в момента тези 25 стотинки са от данъците на българските данъкоплатци. Ние искаме единият лев, а не 25 стотинки да са компенсация от самия производител на това гориво. Ако бъде приет законът и ако компенсацията е точно 1 лев, бензинът от 2,99, колкото го видях сутринта на колонка, трябва да стане 1,99", каза Делян Добрев - председател на комисията по енергетика в НС.

А министърът на икономиката Никола Стоянов предложи не само гражданите, а и фирмите да се възползват от помощ за цената на бензина и дизела. Това е заложено в предложението на Министерския съвет за отнемане на свърхпечалбите на "Лукойл". Никола Стоянов коментира, че според него тяхното предложение е по-изгодно.

"Доколкото разбирам подобна вече е идеята на ГЕРБ. Разликата е, че при тях, това което чух от Делян Добрев, не познавам в детайли предложението, е че става дума за фиксирано 1 лев да се внася като свръхпечалба. Тук виждаме един минус, че при евентуално сериозно покачване на цената отново ще остане само един лев, тоест смятам, че от тази гледна точка предложението на служебното правителство, където при отнемането на свърхпечалби става дума за процент, а не за фиксирана сума е по-добро, но в крайна сметка е много хубаво, че има диалог", каза Никола Стоянов.