Вземаме кредити постоянно. Те са ни от полза при закупуване на жилище, автомобил, бяла и черна техника, медицински проблеми, правене на ремонти или дори плащане на сметки. С дигитализирането на всички процеси се появиха и финансови институции, които предлагат онлайн кредитиране. Темпът на нашия живот се увеличава, нормално е и технологиите да се развиват, и да ни позволяват все повече новости.

Как точно се случва вземането на онлайн кредит?

Онлайн кредитът е заем, отпускан от финансовите институции, който можете да усвоите от всяко място. Достатъчно е да разполагате с мобилно устройство и интернет. Обикновено небанковите фирми предлагат този вид заем, но вече и някои от банките започват да предлагат онлайн кредитиране.

Към кого е насочен онлайн кредитът?

Продуктът е насочен основно към потребители, които обичат всичко да се случва скоростно през мобилните им устройства. Онлайн заемите бързо се превърнаха в желан финансов продукт за хора, които не желаят да посещават офиси на кредитните фирми и да се срещат с кредитни консултанти. Чрез възможността да избегнеш всичко това спестяваш значително време, което би отделил за това да посетиш офис в работно време.

За да се сдобиете с онлайн кредит трябва да подадете заявка посредством уеб форма или клиентски портал, създаден от финансовата институция. Заявката ви се обработва в рамките на няколко минути. След като ви бъдат направени нужните проверки, служител на фирмата ще се свърже с вас, за да ви съобщи дали сте одобрени. При положителен отговор можете да подпишете договора онлайн и да получите одобрената сума още в същия ден.

Сигурно ли е вземането на онлайн кредит?

За да бъдат заемите през интернет възможни и безопасни, както за финансовите институции, така и за клиентите, е нужно да се извършат някои процеси. Проверката на самоличността е задължителна. Повечето фирми проверяват и кредитоспособността и кредитната история на клиентите си преди да одобрят искането им за отпускане на кредит.

Кредитните компании защитават себе си и потребителите по най-добрия начин. Доскоро единствената форма за проверка на личните данни при отпускане на онлайн кредит беше чрез предоставяне на снимка на личната карта и/или телефонен разговор със служител на компанията кредитор, който сверява верността на данните. Въпреки че този вид проверка все още се използва в много кредитни компании, той постепенно се заменя от приложения за автоматична и бърза проверка на самоличността на клиента. Благодарение на този вид приложения, процесът по отпускане на средства става много по-удобен и бърз.

При подаване на заявка за заем в интернет ще трябва да преминете през процес, при който ще бъде проверена точността на предоставените от вас лични данни. Веднага след потвърждаване на самоличността ви ще можете да получите становище дали сте одобрени и да получите средствата по заема.

Независимо дали кандидатствате за заем в офис или за онлайн кредит, винаги бъдете внимателни. Доверявайте се само на оторизирани институции и бъдете сигурни, че те ви предоставят всички условия по заема. Четете договорите си внимателно преди да ги подпишете и връщайте взетите пари в срок. Коректността при обслужването на кредитните ви задължения може само да ви бъде от полза при последващо кандидатстване за пари на заем.