Компанията „Монсийт“ ООД, която произвежда луксозни седалки и акустични стенни панели за кино салони, конферентни зали, спортни съоръжения, училища и др., стартира изграждане на собствена база в Бургас. Проектът предвижда обособяване на производствена част, складови помещения за готовата продукция и административна част. Размерът на закупения от компанията имот е 8940 кв. м.

Новата база ще бъде част от Промишлена зона „Север“ или т.нар. Фаза 1 на „Индустриален и логистичен парк – Бургас“, разположена край Бургаското езеро. С реализирането на инвестицията ще бъдат разкрити около 40 работни места при окончателно завършване на производствените линии.

„Монсийт“ ООД има богат международен опит в дизайна, производството и инсталирането на различни видове седалки и акустични стени. От дружеството споделят, че ключът към техния успех се крие в качество и прецизност на изработката, а основна цел стават пазарите в Европа. Едно от последните престижни постижения на компанията е свързано с изработка на цялостната седалкова система за националния стадион на Сенегал.

Междувременно Община Бургас и местният парламент дадоха зелена светлина за изграждане на комплекс, включващ база за производство на здравословни хранителни десерти, база за производство на храна за домашни любимци и прилежаща към тях логистично-складова база, която да ги обслужва. И тази инвестиция ще се осъществи в ПЗ „Север“, върху територия от 30 дка.

Според предварително заявеното намерение, строителството и обзавеждането на производствения комплекс ще струват над 10 милиона лева. Разкритите нови работни места се очаква да бъдат над 100. За реализиране на инвестицията е заявен интерес за закупуване на два съседни имота, разположени в ПЗ „Север“ – единият собственост на Община Бургас, другият на „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ АД.

Кметът Димитър Николов отново призовава за подкрепа от държавната власт, тъй като инвестиционният интерес към Бургас през последните години е завишен, но има изоставане с инфраструктурното обслужване на новите индустриални зони на града.

„Когато бъдат реализирани и тези нови производствен комплекси, почти напълно ще изчерпим възможностите на Фаза 1 на Индустриален и логистичен парк – Бургас да приема нови инвеститори. Там вече реално работят 35 нови предприятия, а свободните терени свършиха. 7 компании вече закупиха терени на територията на Фаза 2 на Индустриален и логистичен парк – Бургас, разположена в близост до к-с „Меден рудник“. Но все още липсва необходимата инфраструктура, за да могат да почнат да строят своите бази и предприятия. Там са необходими спешни действия, за да не изгубим инвестициите и новите работни места!“, каза Димитър Николов.