Не само туристическият сектор, но и целия бизнес няма да се справи зимата без подкрепа от държавата. Това заяви в студиото на „Социална мрежа” Атанас Димитров от Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

„Инфлацията и сметките са един доста сложен въпрос. Някак си започнахме да плачем през последните години и то поради обективни фактори, а не поради някакви празнословия. Това не са оплаквания – просто, за да ги има или да молим държавата за поредната подкрепа. Виждаме, че не само туризмът, но и цялата ни икономика е изправена пред един глобален проблем, какъвто е поскъпването на тока. Това унищожава придадената стойност и изправя предприятията в сектора пред фалити. Те няма да могат да се справят без държавна помощ”, подчерта той.

По думите му не става въпрос за поскъпване на тока в проценти, а в пъти. „Това е една от причините цялата верига за снабдяване в нашите обекти да доведе до увеличаване на цените на всички доставки. Това води до поскъпване на услугите, а оттам и до намаляване на потреблението”.

Според него заради все още летния сезон се наблюдава един позитивизъм у хората. „Но с навлизането в есенно-зимния сезон, очакваме държавата да подходи отговорно към бизнеса. И не само към туризма. Към предприятията, към индустрията”, подчерта Димитров.