Цените на бензина и дизела сега са рекордно високи, но това не е така с цената на петрола. Преди няколко години петролът беше по-скъп от сега, но цените на горивата по родните бензиностанции бяха с 60 ст. за литър по-ниски, показа проверка на “Труд”. Спрямо тогава цената на петрола в долари се е понижила с 20%, но същевременно бензинът е с 30% по-скъп.

От началото на лятото на 2013 г. до лятото на 2014 г. цената на петрола сорт “Брент” е над 100 долара за барел, като най-често е в границите от 105 долара до 110 долара за барел. Подобни са цените и на руския петрол, тъй като тогава цените на “Брент” и на уралския петрол са почти идентични. По това време цените на бензина и дизела по бензиностанциите са около 2,60 лв. за литър, показват данни на специализирания сайт fuelo.net. Например на 30 декември 2013 г. бензинът А-95 струва 2,58 лв., а обикновеният дизел е 2,66 лв. за литър.

Ситуацията на пазара на горива в момента е много по-различна. Цената на петрола сорт “Брент” в петък беше около 105 долара за барел. Което е почти точно, колкото в края на 2013 г. Съществената разлика спрямо тогава, обаче е курсът на долара. През декември 2013 г. доларът се разменяше за около 1,43 лв., а сега курсът е 1,91 лв. за долар. Щатската валута е поскъпнала с около 33% спрямо еврото, а съответно и спрямо българския лев.

Ако рафинерията в Бургас използваше петрол “Брент”, то действително цените на горивата трябваше да са с около 30% по-скъпи спрямо 2013 г. заради поскъпването на долара и трябваше да струват около 3,45 лв. за литър по бензиностанциите. Рафинерията край морето обаче използва руски петрол, който от началото на годината е значително по-евтин от петрола “Брент”. Причината за това е, че много компании спряха покупките на руски петрол.

Уралският петрол сега струва около 85 долара за барел, което е с около 20% под цента от 2013 г. Ако изчистим влиянието на валутните курсове и превърнем котировките на петрола на международните пазари в левове се оказва, че през 2013 г. един барел руски петрол е струвал 152 лв., а сега струва 160 лв. Това е увеличение с малко над 5%. Същевременно спрямо края на 2013 г. бензинът А-95 е поскъпнал с близо 32%, а дизелът - с над 33%.

През последните десетина година заплатите нараснаха значително. В края на 2013 г. средната заплата е около 700 лв., а сега е около 1700 лв. Това е ръст с над 140%. За да бъдат заплатите причина за сериозното поскъпване на горивата, те трябва да имат много голям дял в общите разходи на петролните компании. При фирмите с малък оборот това може и да е така, но при по-големите търговци заплатите имат по-малък дял от общите разходи.

През юли спад на борсите, но не и по бензиностанциите

Руският петрол е с 5 долара надолу

През юли петролът поевтинява на международните пазари, но осезаема промяна в цените на бензиностанциите няма. В края на юни петролът сорт “Брент” струваше 109 долара за барел, а сега е около 103 долапа. Руският петрол в края на юни струваше над 90 долара за барел, а сега е около 85 долара. Цените и на “Брент” и на руския петрол са се понижили с около 5,5%, но промяна на средните цени на горивата по бензиностанциите няма. Преди това, когато през юни петролът поскъпваше, почти всеки ден цената на бензина нарастваше с по една стотинка.

В началото на годината уралският петрол струваше 77 долара за барел, а доларът беше 1,73 лв. Това прави 133 лв. за барел. Сега руският петрол е под 85 долара за барел, а доларът е 1,91 лв., което прави 162 лв. за барел. Поскъпването на петрола в левове е с по-малко от 22%. В началото на годината бензинът беше средно 2,41 лв. за литър, а дизелът - 2,47 лв. От тогава досега бензинът е поскъпнал с 41% до 3,40 лв. за литър, а дизелът - с близо 44% до 3,55 лв. Това е двойно повече от повишението на цената на руския петрол.

Ако бензинът и дизелът бяха поскъпнали с толкова, с колкото е нараснала цената на руския петрол в левове, то горивата по бензиностанциите в момента трябваше да струват по 3 лв. за литър. Но акцизите, които имат съществен дял от цената на горивата, не са се променили. Освен това с решение на парламента вече има гарантирани компенсации за бизнеса заради скъпи ток, така че и това не би трябвало да е мотив за поскъпване на горивата.