Планът за приемане на еврото предизвиква различни реакции у българските граждани. Някои са скептични и са твърдо против въвеждането на друга валута в България, а други успяват да видят положителните страни. Но истината е, че еврото може да има много ползи както за цялата икономика, така и за гражданите.

Чрез тази единна валута могат лесно да се сравняват цените между отделните държави и да се засили конкуренцията между повечето предприятия. Така и потребителите могат да извлекат полза. Още по-облагодетелствани от приемането на еврото ще бъдат тези, които се интересуват от форекс търговия, защото ще могат по-лесно да търгуват с основната валутна двойка EUR / USD.

Национален план за въвеждане на еврото в България

Тази година българското правителство прие плана за въвеждане на еврото у нас. Този оперативен план дава определени задачи и срокове на финансовите институции относно как точно да стане въвеждането на новата валута, как да се осъществи превалутирането, как да се обърнат кредитите и депозитите и т.н. Той е изготвен от Координационния съвет за подготовка на Република България за членство в Еврозоната, чиито съпредседатели са управителят на БНБ (Българска народна банка) и министърът на финансите.

Към момента заложеният срок за приемане на еврото е 1 януари 2024 година. Финансовите експерти заявиха, че превалутирането от лев в евро ще стане по текущия курс, който е фиксиран на 1.95. Повечето граждани се притесняват, че ще се получи голямо объркване с изчислението на цените когато се въведе еврото в началото на 2024. Но и двете валути лева и евро ще бъдат законно платежно средство в рамките на 1 месец след приемането. Еврото ще гарантира ценова стабилност и предприятията ще могат да търгуват в Еврозоната доста по-лесно и евтино. В световната икономика тази валута има по-голямо влияние и след въвеждането и, България ще може да повиши икономическата си стабилност. Повече за ползите от еврото за обикновените хора и икономиките на отделните държави може да прочетете в официалния сайт на Европейския съюз.

Търговия с валути – какво представлява

При обмяната на пари в някои случаи може да се спечели от промяната на валутния курс, а в други тази промяна да е в минус на потребителя. Промените в курсовете на валутите се определят на най-големия и международен валутен пазар наречен Форекс. Валутите се търгуват под формата на валутни двойки на този финансов пазар. Целта е да се измери стойността на дадена валута спрямо друга. Валутните двойки на форекс пазара са три вида.

Основните валутни двойки включват USD (Американски долар) и някоя от другите основни валути – EUR (Евро), JPY (Японска йена), GBP (Британски паунд), CHF (Швейцарски франк), AUD (Австралийски долар), NZD (Новозеландски долар) и CAD (Канадски долар). Второстепенните валутни двойки са съставени от една такава основна валута, но щатският долар не участва при тях. Третият вид валутни двойки се наричат екзотични и в тях е включена поне една валута, непринадлежаща към групата на основните. Начинаещите трейдъри на Форекс пазара избират основни валутни двойки заради високата ликвидност. Ето защо приемането на еврото може да бъде от полза на търгуващите с валути.

Форекс търговия в България

Форекс търговията е достъпна в България, въпреки че все още не е въведено еврото. Можете да започнете да търгувате в три лесни стъпки. Първо, трябва да си отворите сметка, която да използвате за Форекс трейдинг онлайн. След това трябва да намерите подходяща платформа за търговия с валути и да я изтеглите. Тогава може да изберете инструмент и да направите своята първа сделка. Онлайн брокерите предлагат множество инструменти, които могат да помогнат и на най-начинаещите.

Имайте предвид, че ако знанията ви относно Форекс търговията са минимални, се излагате на голям риск. Затова е добре да прочетете колкото се може повече по темата преди да започнете. По принцип брокерите дават възможност за отваряне на демо сметка, чрез която да потренирате и тествате стратегията си. Трябва да определите вашето инвестиционно ниво според финансовото си състояние и да прецените с какъв капитал е най-добре да започнете. Когато се научите да изчислявате риска правилно, можете да се впуснете във Форекс търговията по-дълбоко и да се опитате да постигнете успех.

Приемането на еврото в България може да бъде полезно за цялостното развитие на икономиката, за постигане на ценова стабилност и по-лесно сравнение на цените в различните държави. Новата валута ще е в голям плюс и на занимаващите се с форекс търговия, защото няма да се налага да обменят лева в евро ако искат да търгуват с основната валутна двойка USD/EUR.