С около 20% може да поскъпнат междуградските превози, предупреждават от автобусните превозвачи. Причините за поскъпването от бранша обясняват със скока в цените на горивата и влизането в сила на новите стойности на ТОЛ таксите от 1 юли.

Според председателя на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова освен в цената на билета, увеличение се очаква и в тази на стоките и услугите, защото без намеса на държавата инфлацията ще скочи още. По думите ѝ отношението на правителството към транспортния бранш е арогантно и некомпетентно. Все още няма окончателно решение на бранша дали ще предприемат нови протести, предава БНТ.

"Подозирам, че по-голямата част от колегите ще завишат цените на стоките и услугите от 1-ви юли. Но по отношение на автобусния транспорт това няма как да стане толкова бързо. Вие знаете, че ние имаме сключени договори с общините . Предстои те да бъдат ревизирани.

Най -вероятно някъде ще се наложи тези договори да бъдат прекратени, за да може да се увеличи цената, защото закона за обществените поръчки не позволява друг механизъм . За това сме алармирали от години, така че може би от 1-ви август най-късно ще бъдат завишени и цените по линиите", заяви Магдалена Милтенова - председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.