Бензинът и дизелът в България поскъпват значително повече от повишението на цената на руския петрол, показват данни за котировките на петрола на международните пазари. Това означава, че цените на дизела у нас надминаха 3,50 лв. за литър не само заради поскъпването на петрола.

Цената на руския петрол урал на 22 юни миналата година е била 75 долара за барел, а сега е около 90 долара за барел. Това е увеличение само с 20%, съобщава Труд. Ако вземем средните цени на руския петрол за малко по-дълъг период от време се оказва, че увеличението е по-голямо. Преди година цената му се е движила около 70 долара за барел. През миналата седмица руският петрол урал за момент надминава 100 долара за барел, което е рекордна стойност за периода от август 2014 г. насам. След това цената му се понижава до 90-95 долара за барел. Това представлява поскъпване с около 35% за година. Но дори да направим изчисленията с рекордно висока цена от 100 долара за барел, се оказва, че поскъпването на руския петрол за година е с по-малко от 43%. Това е значително по-малко от повишаването на цените на горивата по бензиностанциите у нас.

Цената на най-масовия бензин А-95 нарасна до средно ниво от 3,37 лв. за литър. Точно преди година тя е била 2,13 лв., показват данни на специализирания сайт fuelo.net. Поскъпването за година е с 1,24 лв. за литър, или с 58%. При дизела повишението на цената е още по-голямо. Средната цена на дизела по бензиностанциите достигна 3,51 лв. за литър, при положение, че преди година той струваше колкото бензина - 2,13 лв. Това представлява увеличение с 1,38 лв. за литър или с 65 на сто, което е значително повече от покачването на цената на руския петрол.

Цените на горивата по бензиностанциите не зависят само от котировките на петрола на международните пазари. Значителна част от цената се определя от размера на акцизите и на ДДС, които през последната година не са се променили. И преди и сега акцизът за бензина е 71 ст. на литър, а за дизела е 65 ст. на литър. Ставката на ДДС също остава без промяна в размер на 20%. Влияние върху цените на горивата имат и други разходи като например за заплати. Дори през последната година заплатите в бранша да са нараснали, това едва ли е с около 60%, колкото е поскъпването на горивата.