От 6.40 лв. до 19 лв. за кг варира цената на козунака в търговската мрежа в Благоевград дни преди Великден, пише Струма.бг

В магазините цената му е между 3,50 и 5 лв. за 500 г, но във фурните, където се пече на място, разликата е доста по-голяма.

Покачването на цената и сериозния марж производители обясняват с непрекъснатия ръст на цените на продуктите.

„Вдигането на цените на суровините определя цената на крайния продукт, за ел. енергията има известни компенсации, които обаче не покриват реалния ръст на цената и останалото е за сметка на производителите“, обяснява Стоян Дюлгеров, бивш шеф на общинския хлебозавод, който има малка фурна за производство на закуски и хлебни изделия и продава половинка козунак за 3,20 лв.

Той обясни, че всяка фирма има своя ценова политика, но задължително трябва да се съобразява с възможностите на хората.

„Цените можеш да вдигаш колкото искаш, но когато клиентите спрат да купуват, не можеш да продаваш. Трябва да се работи така, че да има баланс“, каза той.

На въпрос дали очаква до Великден ново покачване на цената на козунака Дюлгеров отбеляза, че е възможно леко повишение, но по-скоро ще има стабилизиране на цените.

„Усещам го по доставките на едро, но прави впечатление, че има известна диспропорция в цените на суровините на дребно в някои от големите търговски вериги и тези на едро от дистрибутор. Нормално ли е например килограм захар да се продава за 1,25 лв. или 1,45 лв. в търговски вериги, а в същото време склад да ни диктува цена от 2,10 лв.

В такива случаи, естествено, не купувам на едро, може да се наложи да се върнеш няколко пъти в магазина заради ограниченията в количеството, но това не е нормално и може да се случи само в България!“, коментира производителят с огромен опит с сферата на производството на хляб и хлебни изделия.