"ЕК призовава държавите да намалят допълнително ДДС-то върху храните. България е една от трите държави в ЕС, които нямат намалена ставка на ДДС. Със сигурност можем да си го позволим. В период на криза е редно правителството да активира ресурс, за да компенсира населението. Ние сме сред държавите, в които храната е много голям процент от бюджетите на домакинствата", заяви Яна Иванова, председател на Сдружението на храни и напитки пред Bulgaria ON AIR.
По думите ѝ българите сме привилегировани, тъй като ние също сме много голям производител на пшеница и слънчоглед. Поради това няма изгледи при нас олиото да липсва.

"Безсмислено е хората да се презапасяват с подобни продукти. Не можеш да се презапасиш завинаги, а няма логика да се държат пари в шкафа. ДДС върху храните в Германия е 7%, във Франция е 5%, в Турция е 1%, в РСМ го махнаха, а нашето е 20%", подчерта Яна Иванова.

"Поскъпват основните продукти, защото са свързани по веригата на доставки. Ако няма реколта, това тепърва ще се задълбочава. Тези продукти влияят на много други. Олиото и негови производни ги има в много неща, които ядем. Като няма жито, хората се прехвърлят на други продукти - започва да поскъпва оризът", коментира Яна Иванова.

Десетки браншови организации призовават правителството да се намали ДДС-то на 9%. Ако не намали цените, поне ще задържи този продължаващ скок. Продуктите няма да поевтинеят, но няма да поскъпнат. От Нова година с повече от 10% са се качили цените, каза още Иванова.

Тя е убедена, че намаленото ДДС би довело до бързо изсветляване на сектора и свиване на сивата икономика.

На живо от Германия в ефира на Bulgaria ON AIR беше включена и журналиста Катя Костова.

"Вече втора седмица почти никъде няма брашно, олио, макарони. При нас данъчната ставка върху храните е сравнително облекчена. Една от най-големите хранителни вериги обяви, че от тази седмица чувствително увеличава цените на основните хранителни продукти", коментира Костова.

Големите апели в Германия са хората да не се презапасяват с хранителни продукти.

"Втора седмица не мога да си купя бутилка олио, по щандовете започва да намалява и зехтинът. Доставките на основните хранителни продукти са намалели в сравнение с преди началото на войната", каза още Костова.