Да се премахнат митата за внос на метали от страни извън Европейския съюз, за да се стабилизират затруднените доставки - за това настояват строители. Заради повишените цени на металите и липсата им на пазара, вече се наблюдава рязко увеличаване и в цените в строителството.

Затварянето на Черно море за доставки и санкциите на Европейския съюз срещу Русия създават недостиг на пазара и преки загуби за българските фирми.

"В момента, примерно, пристанищата и Николаев и Одеса и Черноморски не работят. Там има десетки арестувани кораби. Това са колосални загуби за колегите и за целия бранш. Десетки милиони долара, да не кажа стотици. Просто в момента сме в окото на перфектната буря, така да се каже, за една седмица цените са пораснали 60 до 100 процента", заяви Кирил Василев, собственик на фирма за производство и търговия с метали, цитиран от БНТ.

Търсенето на строително желязо, ламарина и метални профили не може да се задоволи, защото заводите в Украйна и Русия са основен доставчик за страната. А в страните от Евросъюза няма достатъчно наличност:

Решението за бранша е незабавно вдигане на квотите за търговия с метали от Турция, за да се избегне и 25 процентното мито след изчерпването на квотите. В противен случай цените на строителството у нас ще продължат движението си нагоре.

Увеличението на цените на ламарината при европейските доставчици от 900 евро на тон преди кризата до 1800 и на суровата стомана от 740 до 1230 евро, е само началото на кризата, прогнозират търговците на метали.