Има реални предпоставки за покачване цената на хляба у нас. За това загатна Лазар Генчев, пловдивски хлебопроизводител.

По думите му и в момента има 200-300 % повишение на цената на тока, близо 100% повишение на цената на брашното, мазнините и останалите суровини също вървят нагоре.

"Но министърът казва цената на хляба да не се вдига“, подмята иронично Генчев. "Моето решение на проблема е следното: да ни отпуснат по 30 стотинки дотации и няма да вдигаме цената на хляба, ще ни стигнат да покрием разликата“, допълва той.

По думите му, хлебопроизводителите са предложили сваляне на размера на ДДС, но това не се е приело. Затова сега все още си има и черен сектор в тяхното производство, практикува се най-вече по селата.

"Чакаме председателката на Федерацията на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева да обясни, че единственото задържане на цената на какъвто и да е хлебен продукт може да стане с дотации“, посочи Лазар Генчев.

Той обясни, че това, което е станало с техния бранш, е заради разрешението да се изнесе пшеницата от България. Държавата щяла да изкупи резерва, но тя не се купува, когато вече е най-висока цената. Защото минава през борса и зърносъхранение.

"По този начин и брашното става по-скъпо, то вече минава 1 лев. Това никога не е било", каза Генчев. "Влязохме в тези схеми през минаване на борси – тока на борсова цена, както и другите суровини. От всичко това страда крайният потребител", добави той.

Лазар Генчев посочи още, че в Пловдив най-големият проблем са големите вериги магазини, които извиват ръцете на производителите. Те казват на каква цена да се продава, иначе те гонят от магазина. Там цената трябва да е ниска. Много са примерите на производители, които са сключили договори с големи вериги и впоследствие са фалирали.

"Именно големите вериги пускат промоции да се трепят хората“, каза още Генчев.

"Просто този износ вдигна цената на брашното. След горивата е и цената на брашното. Нищо не се даде и по програмата "Сапард" на нас хлебопроизводителите. Всичко ни се събра – транспорт, брашно, работни заплати, наеми, мая, инспекции, омекотители за вода, защото е лоша. Като вземеш и процента, който си слагат магазините – и ето ти цената на хляба.

Досега съм плащал 9000 лева за ток, тази година вече плащам по 26000 лева на месец. Изтеглих си и двете застраховки "живот“ и ги вкарах в производството. Това е калкулацията. Нашето вдигане не е голямо - по 20-30 ст. Но като сложим и цената на магазина и хлябът става непродаваем", разказа още Генчев.

По думите му хлебопроизводители фалират епизодично у нас. Ситуацията е много сложна в момента.