От началото на войната в Украйна продавачите на зърно изчакват началните цени, на които ще започне изкупуване от държавата за запас. "В момента на Стоковата борса няма сделки. На международните пазари повишаването на цената се задържа, цените са по-високи в сравнение със същия период на миналата година, като ръстът е около 20-30%".

Това заяви пред БНР Васил Симов, изпълнителен директор на Стоковата борса.

Той призна, че има ръст в цените на пшеницата и слънчогледа от началото на войната в Украйна. Всички продавачи на зърно, които бяха активни допреди седмица-две, сега изчакват, призна Симов и уточни, че цената у нас няма да е по-различна от тази по световните борси.

"Виждаме, че Русия изнася за 440 долара на тон, пазарите в САЩ са при цена 480-500 долара за тон, подобна е цената в Германия... България има нужда да продаде зърното от миналата реколта. У нас има значително количество хлебна пшеница, фуражна царевица, фуражна пшеница, които би следвало да се реализират до новия сезон. Износът не е спрян, очаква се интервенцията на държавата, за да може производители и търговци да получат добро възнаграждение за труда си", призова Васил Симов.