Русия продължава да доставя газ на Европа през Украйна в обичайните равнища, съобщи държавният енергиен гигант "Газпром", цитиран от ДПА.

"Газпром" извършва доставките на руски газ за транзит през територията на Украйна на регулярна основа и съгласно изискванията на европейските клиенти", каза говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов. По негови данни само за днешния ден по този маршрут трябва да преминат около 109,5 милиона кубични метра газ.

След руското нахлуване в Украйна западните страни наложиха тежки санкции на Русия, поради което мнозина се опасяват, че Москва може като ответна мярка да прекъсне газовите доставки, отбелязва ДПА.

При боеве в Украйна са били повредени газопроводи в шест района, според медийни съобщения.

В резултат на това стотици хиляди хора са отрязани от доставките на газ, посочи украинската осведомителна агенция УНИАН, като се позова на операторите на газопреносната система на Украйна. Шестнайсет газоразпределителни станции на украинска територия - включително тези в района на Харков, Киев, Запорожие, Донецк и Луганск - са спрели да работят, според съобщението на операторите на системата.