РС увеличаването на случаите на COVID-19 все повече фирми започват да обмислят варианти да продължат работа, въпреки разпространението на заразата. Един от тях е именно масовата имунизация на работещите в компанията.

Така например IT фирма със седалище в столицата предлага на своите служители еднократен бонус от 1000 лв., ако решат да си поставят една от одобрените у нас ваксини. Задължително условие е до момента персоналът да не е бил имунизиран срещу заразата, посочва Монитор.

Това далеч не е единственото предложение, което цели да повиши процента на ваксинираното население у нас и да предотврати риска от затварянето на бизнеси. Подобна идея отправиха и от Националния борд по туризъм – на всеки имунизиран да бъде предоставян ваучер на стойност 50 лв., който да може да бъде използван в ресторант, за екскурзия, спа процедура или хотелско настаняване.

Преди по-малко от месец пък вече бившият служебен министър на икономиката Кирил Петков призова ресорните комисии в парламента да обсъдят възможността за въвеждане на 50 лв. ваучер за лекарства, който да бъде отпускан на пенсионерите, в случай че се ваксинират. Колегата му Стела Балтова тогава бе на мнение, че такива би следвало да бъдат раздавани на всички граждани след имунизация, а към "покритието" им да бъдат включени не само медицински продукти, но и туристически услуги. Макар правителството така и да не успя да гласува подобни мерки в подкрепа на ваксинационната кампания, в началото на месец септември представители на бизнеса поеха самоинициатива, обявявайки награди за всеки, имунизирал се срещу коронавирус. Сред тях бе голяма търговска верига, която раздаваше ваучери за храна на стойност 20 лева.

Въпреки опитите им обаче социологическо проучване разкрива, че едва една пета от пълнолетното население на България вече е напълно ваксинирано. Анкетираните, които посочват, че не са имунизирани срещу COVID-19 и не смятат да предприемат подобна „стъпка“, наброяват 45 на сто от участвалите в анкетата.