Цената на хляба скача с 10-20 ст. в цялата страна въпреки рекордната реколта от пшеница, при която добивът мина 7 млн. тона, пише „Телеграф“.

В повечето градове в страната опаковка от 650 грама вече се продава по 1,20 лева за брой. До 1,80 лева пък стига опаковка от 830 грама от масовия хляб. Очаква се до края на годината в някои региони да има още увеличение с около 20 на сто заради високите цени на зърното, прогнозират от бранша.

Въпреки рекордните добиви предлагането на хлебна пшеница на борсата стига 516 лева за тон с ДДС, сочат данни на Софийската стокова борса. Средният добив от пшеница през тази година възлиза на 560 килограма от декар, коментира Костадин Костадинов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите. Големите количества се дължат на трудолюбието на работещите в сектора, нови технологии и не на последно място – времето беше благоприятно за посевите, посочи той. Цената на пшеницата у нас се влияе от тази на външните пазари, защото зърното е борсова стока, обясни Костадинов. Причината за поскъпването е, че търсенето на външните пазари е много голямо.

Разходи

Не се очаква намаление на цените у нас, тъй като разходите за производството са се повишили. Например торовете, с които се обработват насажденията, са поскъпнали двойно - от 320 лева за тон през миналата година на 670-700 лева за тон тази година. Препаратите също са поскъпнали, както и трудът, коментира Костадинов. Цената на хляба се влияе не само от брашното, но и от горивата и цената на тока, който е поскъпнал двойно спрямо миналата година, посочи още шефът на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Борса

На Софийската стокова борса хлебната пшеница се търси в момента на цена 400 лв./тон, а предлагането е на 410 - 430 лв./тон без ДДС или 516 лева с ДДС, съобщават от борсата.

Фуражната пшеница пък се купува от 380 до 390 лв./тон. Фуражен ечемик се търси на начална цена от 310 лв./тон, царевица на 320 лв./тон. Маслодайният слънчоглед също е с високи според брокерите цени – 850 лв./тон „купува“ и 900 – 910 лв./тон „продава“. Дефицит има и на масла в световен мащаб, заради което не се очаква да има съществени изменения и в цената на слънчогледа въпреки прогнозите за по-добри добиви през тази година спрямо предходната, прогнозира Костадинов.

Ново увеличение на цената на хляба и хлебните продукти до края на годината с около 20% очакват от Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите във Варна. Така цената на хляба в търговската мрежа може да достигне до 1,50 лв. Причината е в драстичното поскъпване на електроенергията, както и нарастването на цените на основните суровини за производството – брашно, сол, мая, горива и други. С увеличението на цената на тока с над 100%, както и на брашното с още 20% ситуацията за хлебопроизводителите е много напрегната, споделят хората в бранша.

Заплати

Също така има скок на минималната работна заплата, която ще доведе до ръст на разходите за възнагражденията на работещите в хлебопроизводството. Зaдържaнeтo нa рaбoтнaтa ръкa в ceктoрa e oт изключитeлнa вaжнocт, зaтoвa този разход се кaлкулирa в крaйния прoдукт. При нac тe трябвa дa зaпoчвaт минимум oт 1500 лв. A за квaлифицирaнитe рaбoтници те възлизат на нaд 2000 лв., коментират хлебопроизводители. Пoвишeниeтo нa цeнaтa нa хлябa мeжду 15 и 20%, кoeтo въвеждат в мoмeнтa, нямa дa кoмпeнcирa нaпълнo рaзхoдитe им.

Пo думитe нa хлeбaритe обаче някoи търгoвци злоупотребяват, като cи пoзвoлявaт нaдцeнки oт 90%, пише „Монитор“. Опасенията на потребителите са, че след поскъпването на хляба ще скочат и цените на останалите храни и продукти. От Съюза на хлебарите пък смятат, че има риск от предстоящи фалити в бранша, главно сред собствениците на малки фурни.