България е най-евтината страна за закупуване на имоти от руснаци, показва допитване на сайта Tranio сред 414 експерти от 35 страни.

Средният бюджет, който рускоговорещите купувачи у нас са заделили за сделки през миналата година, е достигнал 180 хил. евро, което превръща България в най-евтината страна за закупуване на инвестиционен имот от руснаци и граждани на страни от ОНД. На второ място е Тайланд със среден бюджет от 200 хил. евро. На другия полюс е Австрия, където руснаците са заделили средно 3 млн. евро за закупуване на инвестиционен имот.

Като цяло средният бюджет за сделки на руските инвеститори в имоти във всички изследвани страни се е удвоил спрямо 2019 г. и е достигнал 620 хил. евро. Руските инвеститори очакват средна възвръщаемост от 5% на година от инвестиционните си имоти, пише Investor.bg.

Активността на руснаците, които инвестират в имоти у нас, е намаляла наполовина през 2020 г. в сравнение с другите чуждестранни инвеститори, показват още данните от допитването.

57% от анкетираните в България са заявили, че спадът на покупателната способност на инвеститорите заради пандемията е ключовата причина за намаляването на броя на сделките през 2020 г.
Великобритания и САЩ са единствените страни, в които рускоговорещите инвеститори в жилищни имоти са били по-активни през 2020 г., отколкото година по-рано с ръст на сделките от съответно 2,5% и 4%. Значителен спад на инвестиционната активност на руснаците е отчетена също в Австрия (-40%), Италия и Испания (-30%).

Анкетираните обаче наблюдават значително натрупано търсене в някои страни като Германия и очакват пазарът да се възстанови силно след повторното отваряне на границите.

Ключовият двигател за руснаците при закупуването на имот в чужбина е да станат жители на друга страна. 71% от инвеститорите в имоти от Русия и ОНД в България са закупили имот, за да придобият гражданство или местожителство, сочат данните от изследването. Следващите две най-популярни причини са запазването или увеличаването на капитала. В глобален план руските инвеститори предпочитат за тази цел да закупуват жилищни имоти, следвани от хотели, търговски площи и парцели.

През 2021 г. две трети от анкетираните (66%) са заявили, че затварянето на граници е основната пречка за инвестициите в недвижими имоти в чужбина. Това е промяна спрямо предходните години, когато прекомерно високите очаквания за доходност са били най-голямата спънка сред руснаците, закупуващи инвестиционни имоти в чужбина.

Очакванията за нетна възвръщаемост над реалната доходност и за цени на имотите доста под пазарните са двете основни пречки пред сключването на сделки от руски инвеститори в имоти в чужбина от началото на допитването през 2012 г.

По време на кризата руските инвеститори не са продавали по-активно имоти в чужбина, казват 80% от участниците в допитването. Но препродажбите в страни, където ключовият двигател за сделките е увеличаването на капитала като Гърция, Турция, Унгария, Грузия, са нараснали със 122% спрямо 2019 г.

През 2020 г. руските инвеститори в имоти в чужбина са влагали капитали освен в жилища и в хотели, търговски площи – магазини, супермаркети, търговски центрове, и терени, подходящи за строителство.