Поради голямата конкуренция, цените на хранителните стоки в големите градове са по-ниски в сравнение с тези в по-малките населени места, но има и изключения, които зависят от логистиката и търговските практики. Това съобщи в ефира на радио Варна председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов.

"Най-високи са цените на хранителните стоки в Благоевград. В същото време олиото в Пловдив (район, в който се отглежда много слънчоглед) е по-скъпо, отколкото в София. Пазарът е разнообразен. Важното е водещият принцип да е този на търсенето и предлагането", допълни той.

Захарта, картофите и някои други зеленчуци във Варна се продават на цени, които са едни от най-високите в страната, каза още Владимир Иванов, според когото: "Тази тенденция е от години и трудно може да се обясни. Може би варненци са по-платежоспособни или пък причината е това, че Варна е курортен град...".

Иванов уточни още, че олиото е поскъпнало с 52 процента през последната една година, като основната причина е лошата реколта от слънчоглед през 2020-а. Това. В момента се наблюдава свръх предлагане на слънчоглед и това ще доведе до понижение на цената, което крайните потребители ще усетят до края на годината. Същата е тенденцията и при брашното заради очакваната добра реколта от пшеница. Не се наблюдава поскъпване при останалите хранителни продукти. Дори и да има такова, то е в рамките на 1-2 процента.