Обмисляната от служебния кабинет идея да се предложат стимули за ваксиниране, за да се засили имунизационният процес, срещна подкрепа от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Аргументът на бизнеса е, че средствата, които биха вложени в подобна кампания като стимули, ще бъдат спестени от мерките, които според здравните експерти ще се наложат и през тази зима – затваряне на бизнеси, нови мерки за социална дистанция и т.н.

От БХРА призовават стимулите да са сериозни, за да има ефект от тях. Например да се предложат парични стимули в размер от 50 до 300 лева, като тези, които изявят желание да се ваксинират веднага след обявяване на мярката, в рамките на първите двадесет дни, да получат 300 лева. За следващите 10 дни да има 250 лева, за тези през 10 дни съответно 200, 150, 100 и 50 лева. Като кампанията може да бъде ограничена във времето – за два месеца, така че да изпреварим очакваната нова вълна на вируса през есента, предложи председателят на БХРА Георги Щерев.

По думите му тези средства могат да се ползват за лятна ваканция например, а 600 лева за едно семейство са сериозен бюджет за почивка, понякога и повече, отколкото те самите могат да отделят.

Освен парични суми, може да се приложи организиране на томболи с предметни награди - телевизори, перални, коли, ваканционни пакети, както се прави и в други държави например. Държавата може да създаде специален фонд, в който да набира тези предметни награди от фирми и частни лица за организиране на томболата, предлагат още от БХРА.

От национално представената организация с 36 регионални структури призовават и своите членове - хотелиери, собственици на заведения и организатори на туристически услуги, също да стимулират служителите си, които изявят желание да се ваксинират.

Това може да стане чрез различни бонуси, определени от самите собственици, обясни Щерев. Един от тях може да е безплатно раздаване на карти от Партньорската програма на БХРА на онези служители, които се имунизират.