Такситата ще ни таксуват за всяка минута от качване до слизане освен по тарифата за километър. Промяната идва заради задължението на страната ни да въведе наложения чрез евродиректива единен ред за таксуване на таксиметровата услуга в целия Европейски съюз. Тя вече е записана в Закона за автомобилните превози и предстои уточнение на ред технически детайли, съобщава "Телеграф".

Това, което със сигурност се знае, е, че от 8 юли 2022 г. начинът на отчитане на цената на таксито коренно ще се промени. Към момента клиентите плащат за изминатото разстояние на база тарифа на километър (дневна и нощна), начална такса, такса повикване и такса „Престой“ по тарифа за минута. Първите три компонента ще останат валидни, но такса „Престой“ предстои да отпадне. Тя обаче ще бъде заменена с нова времева компонента, която ще измерва цялото време от качването на клиента в таксито до пристигането в крайната дестинация.

Предстои изготвянето на конкретни промени в подзаконовите актове, с които ще се въведат технически уточнения. На първо място трябва да се уточни как таксиметровият апарат ще засича времето – дали чрез телеметрията от компютъра на автомобила или чрез GPS. Предстои и друго важно уточнение – как точно ще се комбинират времето и разстоянието, за да формират крайната цена на курса.

Независимо от това обаче един ефект е сигурен – новият начин на таксуване ще направи т.нар. помпи в такситата невъзможни. Те представляват малки генератори на електронни импулси, които се вързват към кабела, който свързва датчика при колелата на автомобила с таксиметровия апарат. Ключът им хитро се поставя в някой от бутоните на таблото (радио, климатик, размразител на задно стъкло и др.) и чрез натискането им водачът избира кога да „набие“ допълнителни импулси към сметката. Заради лесното доказване на изминатото разстояние помпата основно се ползва именно по време на престой.

На кръстовище или в задръстване шофьорът напомпва импулси начесто и по малко, като се старае сметката да не надхвърли реалната с повече от 20%, за да не предизвика подозрението на клиента. Впоследствие доказването на това колко точно е престояло таксито в задръстването е много трудно.

„Тази промяна ще е много полезна за потребителите, защото няма как цената да бъде променена, при положение че апаратът е свързан с астрономическото време. Клиентите също така вече ще са напълно наясно, че един курс в ненатоварено време ще е видимо по-евтин от същия курс в пиков час“, коментира шефът на Националния таксиметров синдикат (НТС) Красимир Цветков. Според него е възможно да има по-къси курсове в час пик, при които компонентата на времето в крайната цена ще бъде по-голяма от компонентата на разстоянието. Всичко това обаче предстои да се уточни в подзаконовата нормативна уредба.

Заформя се сериозна дискусия за това дали промяната в таксуването да се задълбочи и до цялостна промяна при таксиметровите апарати и приравняването им с всички останали фискални устройства и свързването им с НАП, съобщава „Телеграф“.

Източници от НАП потвърдиха, че макар и неформално вече се водят разговори дали от догодина апаратите в такситата да не минат към наредба Н-18. „Понастоящем те се регулират от наредба от 1999 г., която е била актуална към онзи момент. Тъй като таксиметровият апарат не засича само финансови обороти, а и време и разстояние, тогава е решено тези устройства да бъдат извадени от общия ред на фискалните устройства. Въпрос на политическо решение е това да бъде променено. Към този момент няма официална дискусия по този въпрос нито между институциите, нито с таксиметровия бранш“, заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров.

„Ние категорично заставаме зад мнението, че свързването на таксиметровите апарати с НАП ще бъде стъпка напред към изсветляването на този бранш, в който е публична тайна, че масово не се плащат данъци. Със сигурност възможностите за криене на обороти ще намалеят“, заяви Красимир Цветков от НТС.

Той обаче изрази притеснение за това какви ще са разходите за модернизирането на старите таксиметрови апарати или закупуването на нови и как това ще се отрази на финансовото положение на шофьорите, които имат редица други разходи. Експерти заявиха, че таксиметров апарат, който същевременно е фискален, свързан с НАП и представлява „точка на продажба“, може да надхвърли цена от 400 лв.

Частична яснота в това отношение внасят производителите на касови апарати. „Към този момент от техническа гледна точка няма никакъв проблем да се произведе устройство, което да изпълнява всички тези функции. Имаме такива, но ги изнасяме в чужбина, тъй като наредбата у нас все още не изисква използването им.

Не мога да коментирам цени, но със сигурност трябва да се знае, че фискализирането на таксиметровите апарати ще означава задължителната им подмяна с нови. Няма как апарати, отговарящи на изисквания от 1999 г., да бъдат използвани за тази цел“, коментира Тодор Георгиев, управител на „Еликом електроник“ - дружеството, произвело повече от половината таксиметрови апарати в употреба в момента у нас.