Птицевъдният бранш е пред колапс, като производителите трупат огромни загуби, особено при производството на яйца за прясна консумация. Това каза председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство (АПП) Даниел Божанков. Сдружението обединява микро-, малки и средни птицевъди.

"От началото на 2020 г. цените на яйцата започнаха да падат, а фуражите започнаха да се покачват. Като добавим и лошата реколта, повишението е почти в рамките на 50%", каза Божанков.

Така например фермерите са принудени да продават продукцията си на голяма загуба - докато себестойността на едно яйце е 14-16 ст., то масово се продава на 50% по-ниски цени. Друг удар по производителите е било затварянето на хотели и ресторанти, които са голям консуматор на продукцията им. Не била получена и адекватна помощ от страна на държавата в рамките на антикризисните мерки.

"Процесът по отглеждане на продукцията ни трае над година, няма как да спрем дейността си, защото сме на загуба, защото трябва да се връщат допълнително пари", добави председателят на АПП. По думите му към момента малките и средни фирми масово са задлъжнели както към банки, така и към доставчици на фуражи и др.

Птицевъдите излязоха и с конкретни предложения - да са намали ДДС на месото и яйцата, както е в редица страни от ЕС, поставяне на акцент в следващия планов период на еврофинансиране върху сектора, помощ от страна на държавата за закупуване на фуражи и суровини, да бъде удължена програмата за хуманно отглеждане на птиците, по които влизат свежи пари в бранша и др. Основно искане е да се стартират програми за финансиране, които се базират не на броя служители, а на оборота на предприятията.

"Тази недиференцирана ставка на ДДС ни прави неконкурентоспособни на страните от ЕС, които вече са въвели такава", категоричен е Божанков.

Птицевъдите ще проведат среща със служебния министър на земеделието, с когото да обсъдят проблемите.

Ако не се предприеме нищо, догодина ще ядем само вносни яйца, категорични са те