От началото на 2021 г. румънските власти са спрели на границата близо 3700 тона отпадъци, предаде БТА. Става дума за 65 случая на нелегален транспорт на отпадъци от Обединените арабски емирства, Германия, Гърция и Норвегия, при които проверките са установили, че има разминаване между декларираните данни и документите, представени на митническите власти. Стоките са представлявали отпадъци, метални смеси, хартия, текстил, каучук, дърво, батерии, азбестови парчета и стъкло, които не могат да бъдат пуснати в свободно движение на територията на Румъния, съобщава телевизия Диджи 24.
Във всички тези случаи, след края на проверките, стоката е била върната в контейнерите и изпратена обратно на подателите.

На 11 юни румънската гранична полиция в окръг Бихор (Северозападна Румъния), в сътрудничество със служители на Агенцията по околна среда, спряха камион, натоварен с близо 16 тона отпадъци, състоящи се в дрехи и обувки, пристигащ от Полша. Същия ден на граничен пункт Гюргево бе спряна пратка от над 21 тона пластмасови отпадъци, превозвани от български гражданин, от Гърция за Румъния, отбелязва телевизията.

Прокурор Теодор Ница от прокуратурата към Апелативния съд в Констанца заяви за в. "Адевърул", че е много загрижен от това, което се случва на пристанище Констанца. "Ако Румъния не направи нещо по отношение на законодателството за околна среда, страната ще се превърне в своеобразно "Ел Дорадо на отпадъците", предупреди прокурорът. По думите му румънското законодателство в тази сфера е неадекватно, а администрацията - неопитна. "От 2016 г. Китай затвори врати, Румъния има неадекватно законодателство. В страната пристигат хиляди тонове", заяви прокурорът. "(...) ако законът не се актуализира, както иска Съвета на Европа, ще се озовем в ситуация да ни е страх да дишаме на улицата (...)", предупреди Теодор Ница.

Той каза, че има сключени договори са изгаряне на отпадъци от домакински уреди във фабрики за цимент в страната. По думите му става дума за 2000 кораба с такива отпадъци. "Изпратихме ги обратно, но не знам колко може да успеем без съответното законодателство", отбеляза прокурор Ница.