Държавата да осигури безплатни чадъри за почиващите, заплатили нощувка в място за настаняване и много евтини плажни пособия за останалите туристи. За това настоява председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Георги Щерев.

По негови думи туризмът продължава да не бъде приоритет за държавата, въпреки че е структуроопределящ отрасъл за българската икономика и допринася за близо 13% от БВП на страната.

Той посочва, че в момента временните стопани на плажовете извиват ръцете на хотелиерите и настояват до 25 май да предплатят 50% от чадърите пред хотелите, които предоставят безплатно на своите гости, въпреки че сезонът е несигурен. При това преотдават ивиците, получени срещу такса за държавата, на цени от 5 до 7 пъти по-високи от това, което плащат за стопанисването им. Същевременно грижата по поддържане на ивиците остава за новите наемателите, а и самите чадъри и шезлонги са собственост на хотелиерите. Концесионерите в най-добрия случай осигуряват спасители и медицинско обслужване.

От БХРА посочват, че са търсили контакт със служебния министър на туризма Стела Балтова и зам.-министъра на туризма Даниела Стоева по проблемите в сектора, но досега не са получили обратна връзка. Те са притеснени, че явно е прекратен навременният конакт между бизнеса и министерството и не могат да се надяват на незабавните реакции в отговор на посочените от сектора проблеми, както е било под ръководството на Марияна Николова.

Щерев предупреждава, че летният сезон е пред провал и настоява правителството да организира възможно най-бързо срещи с концесионерите на плажовете и да вземе необходимите решения, които да не са в ущърб на туризма.

Председателят на БХРА е категоричен, че вината за ситуацията е на държавата, която е единствен стопанин на плажовете и като такъв е преценила да ги отдава на концесия, "затваряйки си очите", че всъщност тези договори са посреднически, а ивиците впоследствие се преотдават значително по-скъпо на инвеститорите в курортите. Според Щерев концесионери и хотелиери умишлено са противопоставяни едни срещу други от страна на държавата, въпреки че двете страни на този изкуствено създаден спор реално имат една и съща цел - да предоставят качествена услуга на гостите.

Ако чадърите и шезлонгите не са част от предлаганата услуга и не са включени в туристическите пакети, няма как летните ни курорти да са конкурентни на други дестинации, в които туристите ползват безплатни пособия на плажа, като част от цената на ваканцията си, категорични са от БХРА.

Те посочват, че липсва и целева политика за привличане на първо място на българските туристи в родните курорти и дестинации. Според асоциацията трябва да се реши и въпросът за обявяване на мораториум върху кредитите.