изнесът отново изпитва глад за работници. Броят на обявите за работа през април достига нивата от преди началото на коронакризата у нас, показва анализ на платформа за търсене на работа.

Спрямо месец март ръстът на предложенията за работа през април е 21%, а ако вземем за изходна база ситуацията от преди една година (април 2020 г.), то предложенията за работа са със 155% повече, съобщи „Труд“.


Търсенето на кадри расте във всички сектори. След възстановяването на дейността на заведенията за хранене и развлечение и с наближаването на лятото, логично, най-много работници се търсят в хотелиерството и ресторантьорството. В бранша новите обяви за работа през април са били почти двойно повече (ръст от 95%) спрямо предходния месец март. Най-търсени са работници за кухня и обслужващ персонал - сервитьори.

Локдаунът от март 2021 г. нямаше съкрушителния ефект при търсенето на нови кадри, както беше при първия локдаун от март-април 2020 г. Причини за това, според анализа, са адаптацията на бизнеса към работа в условията на COVID-19, възстановените дейности на обектите за хранене и развлечения, наближаващият туристически сезон и, не на последно място, продължаващият икономически ръст в редица сектори като ИТ, аутсорсинг, търговия и продажби и др., обясняват авторите на анализа.

След туризма, най-много кадри се търсят в “Търговия и продажби” с 21% ръст, а на трето - “Административни дейности” с 13,4% ръст. Те са следвани от секторите “Логистика и транспорт” (ръст 12,8%), “Производство” (ръст 10%) и “Счетоводство, одит, финанси” (ръст 9%).

Във всеки един от водещите областни градове ръстът на обявите през април спрямо март е двуцифрен, като най-голям е в Бургас - 39% и Варна - 33%, като причината е предстоящият летен сезон. Очакванията ни са нивата на обявите да се задържат в тези си граници, без рискове от внезапни спадове, прогнозират авторите на анализа.