Всички индустриални свинекомплекси в България вече могат свободно да търгуват месото, произведено в местни ферми, и на европейския пазар освен на българския, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Европейската комисия (ЕК) облекчава ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо от 20 общини в 9 области в България, в които са разположени едни от най-големите свинеферми в държавата.

Разхлабването на рестрикциите в регионите, в които са били обявени огнища на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) при домашни свине е станало възможно след многократно настояване от страна на БАБХ пред ЕК.

Базирайки се на високите резултати в борбата със заболяването при домашни свине през 2019 и 2020 година, оценени положително при одитите, извършени от ЕК, БАБХ защити пред комисията становището си, че принципите на досега действащата регионализация не следва повече да се прилагат за засегнатите области в България.

От БАБХ напомнят, че разхлабването на ограниченията за производителите в страната е второ в рамките на месец. През март ЕК понижи рестрикциите в пет области (Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София) и община Аксаково във Варненска област. На втори етап облекчението влиза в сила за общините Силистра и Стоилово (област Силистра); общините Сливо поле, Бяла, Русе, Ветово, Иваново, Борово и Ценово (област Русе); община Свищов (област Велико Търново), общините Плевен и Левски (област Плевен); общините Попово и Търговище (област Търговище); Шумен, Каспичан и Никола Козлево (област Шумен); община Сливен (област Сливен); община Видин (област Видин) и община Вълчи дол в област Варна.

Комуникацията между БАБХ и ЕК по отношение на останалите територии, за които регионализацията остава в сила, продължавала.