Турската централна банка забрани използването на криптовалути и криптоактиви за покупка на стоки и услуги заради възможни „непоправими“ щети и значителен риск от такива трансакции, съобщава Investor.bg.

В законодателен текст, публикуван в Държавен вестник, централната банка посочва, че криптовалутите и други подобни дигитални активи на база технологията на разпределените регистри (DLT) не могат да се използват, пряко или непряко, като инструмент за плащане.

„Доставчиците на платежни услуги няма да могат да развиват бизнес модели, в които криптоактиви се използват пряко или непряко при осигуряването на платежни услуги и издаване на електронни пари, като няма да могат да осигуряват никакви услуги, свързани с подобни бизнес модели“, посочват от банката.

Растящият бум на криптопазара в Турция набра още инерция наскоро на фона на надеждите на инвеститорите да се възползват от ралито на биткойна и същевременно да предпазят средствата си от инфлацията.

Ускоряването на ръста на потребителските цени и слабата лира увеличиха още повече търсенето на криптовалути.

В изявление, което обяснява причината за забраната, банката заяви, че тези активи „не са обект нито на каквато и да е било регулация и надзорен механизъм, нито на централна регулаторна власт“ наред със съществуването и на други рискове.