От Алианса на туристическата индустрия в България, който обединява 13 организации, изпратиха писмо с настояване за спешни мерки, които да спасят туристическия сезон. Информацията е на Алианса.

Писмото е адресирано до председателите на 6-те политически сили, които намериха място в новия парламент, както и до действащия към момента вицепремиер и министър на туризма Марияна Николова.

От Алианса искат безплатни ПСР тестове за туристите, карантинни стаи за болни туристи, споразумение с болниците във Варна и Бургас, експресните визи да са на цената на обикновените и др.

Предложенията им са:

  1. Незабавно да бъдат въведени безплатни ПСР тестове за пристигащите за ваканция туристи в страната, както и пътуващите български туристи, като разходите да се поемат от държавата. При българските туристи в някои случаи се изискват 8 ПСР теста за 4-членно семейство, което в дадени ситуации не просто оскъпява ваканциите, но направо удвоява разходите по тях.
  2. Да се признават сертификатите за поставени ваксини и за антитела, така че техните притежатели да преминават границата ни при облекчен режим. Към момента ваксинираните и преболедувалите вече Ковид-19 трябва да спазват всички задължителни и за останалите туристи процедури. От Алианса настояват те да бъдат освободени от задължителните ПСР тестове и да се изработи и приеме ясен регламент за тези гости, което може да стане чрез двустранни междудържавни споразумения. По отношение на българските граждани е само въпрос на вътрешна далновидна политика и желание, за да има рестарт в икономиката и нашия сектор, категорични са от Алианса.
  3. Договаряне на зелени транзитни коридори за преминаващите туристи от Украйна, Молдова и Беларус, както и такива за преминаващите през Сърбия туристи от централна Европа, предлагат от бизнеса. Гостите, ползващи тези коридори, трябва да могат да ползват всички ГКПП на страната, а не както през предходния сезон да се допускат само през Русе, което увеличава транспортните разходи. Те определят като протекционистка, но не достатъчно мотивирана и неработеща политика с отварянето на само един пункт с Гърция.
  4. От Туристическия Алианс смятат, че работниците в туризма трябва да бъдат ваксинирани приоритетно с подходяща за всеки ваксина. Имунизацията на персонала не бива да е задължителна, но от Алианса сме уверени, че служителите в сектора са отговорни и работещите на първа линия ще се ваксинират. Такава готовност били изразили над 85 000 души. У нас няма туристи, заразени по време на почивката си, но върху този факт не се акцентира достатъчно, а приоритетна ваксинация на персонала би дала и още един довод в тази насока, допълват от Алианса.
  5. Властите спешно трябва да излязат с позиция, че страната ни се отваря към туристическите пазари на Русия, Беларус и Казахстан и да започнат да издават входящи визи за техните граждани, настояват от бизнеса. Другото искане е експресните визи за този сезон да се издават на същите цени, на които се плащат и обикновените визи, подчертават от Алианса. За страната ни ще се издават отделни визи, тъй като шенгенските, с които разполагаха туристи от тези страни вече са изтекли, а заради кризата не са подновявани.
  6. Карантинните стаи в курортните хотели за туристите с COVID-19 да не бъдат в хотели с други гости, а болниците в големите ни морски градове Бургас и Варна да поемат ангажимент да приемат при нужда болни туристи, настояват още от Алианса. А за леките случаи да бъдат осигурени карантинни хотели извън курортите.
  7. Държавата да договори с банките нисколихвени кредити за оборотни средства, така необходими за местата за настаняване, които трябва да стартират вече настъпилия сезон и да могат да покрият частично най-належащите разходи за отварянето. Хотелиерският сектор е единственият бранш, който не беше компенсиран от държавата по никакъв начин за невъзможността си да работи, подчертават още от Алианса. Искането за 30%-тно обезщетение на хотелиерите от спада в 2020 спрямо 2019 г. досега няма никаква реакция от управляващите. От Алианса настояват хотелите, където има спад на оборота от и над 30% да получат субсидия за всяка хотелска стая в размер на 2000 лв. Парите са за отваряне, наемане на персонал и постоянни разходи.
  8. Да се отдели специален бюджет за дигитална реклама на туризма. В момента страна ни е "невидима" като дестинация, а ефективността от подобен бюджет ще е значително по-голям от отделяния за ТВ промоционални клипове се казва в писмото.
  9. Туроператорите, които водят гости по суша, да имат стимули като колегите си за гостите, пристигнали със самолет. Отделно държавата да плаща и по 5 евро за маркетинг за доведен турист. Както и да се раздадат ваучери за ваканция у нас на всички българи. Задължително е и чадърите и шезлонгите на плажа да станат безплатни, категорични са от Алианса.
  10. Да има ясен принцип за затягане и разхлабване на мерките, настояват от туристическия бранш.
  11. Според тях политическата несигурност и неяснотите около формиране на кабинет, които рефлектират върху туризма са силно притеснителни. Страната ни вече закъснява с мерките, които би трябвало да осигурят спокойствие у туристите. Изключително притеснителна е и неизвестността относно това кой ще застане начело на туристическия сектор.

От туристическия алианс припомнят, че сектор Туризъм формира близо 14% от БВП. Без тези и още спешни действия страната ни не само няма да има летен сезон, но бездействието може да доведе и до пълна смърт на туризма, който през последната година е в будна кома.

Европа вече работи за рестарт в икономиката, а ние все още говорим за оцеляване, се казва в писмото.

Писмото е подписано от председателите на 13-те организации, членуващи в Алианса на туристическата индустрия в на България:

БХРА - Георги Щерев - Председател на УС, БАТА - Георги Рачев - Зам. Председател на УС, ОБТ - Павлина Илиева - Председател на УС, Сдружение Туризъм - Венцислав Кръстев - Председател на УС, АБТТА - Димитър Попов - Председател на УС, АЕБ - Николай Миндов - Председател на УС, БАЕТ - Димчо Тодоров - Председател на УС, АСЕТИ - Иван Иванов - Председател на УС, Планини и хора - Любомир Попйорданов - Председател на УС, СЕБ - Христина Неделчева - Председател на УС, НАСТ - Станимир Станков - Председател на УС, БПС - Петър Стоянов - Председател на УС, ФШШПБ - Иванчо Йотов - Председател на УС.