Свинското месо в България е безопасно, потвърди за БНТ доц. д-р Цвятко Александров, заместник-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/. Той подчерта, че основната задача на БАБХ и на индустрията е да недопуска разпространението на Африканска чума по свинете /АЧС/ у нас.

В момента свинекомплексите в Русенско и Силистренско търпят загуби заради т.нар. диамантен печат, който не им позволява да продават месо в други държави в ЕС, тъй като в региона е имало АЧС.

"Диамантеният печат се оказва проблем за българското свиневъдство. Факт е, че с диамантен печат може да се продава само на територията на България“, коментира доц. д-р Цвятко Александров.

БАБХ работи за това, този печат да отпадне и големите индустриални комплекси да могат да търгуват на европейския пазар и у нас.

"Първата крачка е направена, част от рестрикциите отпаднаха за определени територии в страната. Вчера направихме запитване до Европейската комисия за всички комплекси без изключение да бъдат извадени от това становище, което определя този печат, така че очаквам развитие скоро и за останалите свинекомплекси", уточни Александров. Той увери, че месото е напълно безопасно в България и с високо качество.

"Свинекомплексите подобриха мерките за биосигурност и това е изключително качествено месо, от което никой не трябва да се опасява. Африканската чума, знаете в Румъния е с огнища, заплахата е огромна, но БАБХ съвместно с индустрията показва стриктен контрол по отношение на недопускането на това заболяване у нас и въвеждането на нови рестрикции. Обръщам внимание, че африканската чума не е опасна за здравето на човека, а единствено за свиневъдството и икономиката", изтъкна д-р Александров.