„Държавите, които съумеят по-добре да си организират масовата ваксинация, имат по-голяма възможност да се възстановят по-бързо и в по-голям обем“. Това заяви пред Евроком икономистът Румен Гълъбинов. Според него излизането от кризата зависи от темповете на ваксинация.

Брутният ни вътрешен продукт спада с около 4% за изминалата година по предварителни данни, но при други държави от ЕС свиването на икономиката е по-голямо, посочи той.


„Имаме добра отправна точка на макроикономически и други показатели, имаме бюджетен дефицит в рамките на 3% и имаме дълг на държавно управление към БВП, който е под 25%. Това, съчетано обаче с основния в момента фактор – ваксинирането, ако успеем да направим една добре организирана ваксинационна кампания, едно от ускоренo ваксиниране, това може вече да ни даде основание да смятаме, че от втората половина на 2021 година ще влезем във фазата на възстановяването“, посочи той.


Той уточни, че Световната банка и Международният валутен фонд определят ускорената ваксинация като основен фактор за ускореното възстановяване:


Гълъбинов подчерта, че през изминалата година производителността е пострадала заради ограниченията.

„Това, което е добре да не допускаме, е въвеждането на нов „локдаун“, защото от това ще загубят всички. Той би донесъл по-малко приходи в бюджета, но и повече разходи за обезщетения за безработица и мерките, които трябва да бъдат продължени“, допълни икономистът.

Според него в следващите години България ще има възможност да ползва 7,5 млрд. евро по Плана за възстановяване на ЕС, а също и средства от бюджета на ЕС:

„Общо в следващите 10 години ние ще имаме възможност да усвоим един ресурс от около 50 млрд. лева от еврофондове и европрограми“.