Одобрените отсрочени кредити на домакинства са в размер на 1,8 млрд. лв. Това е на фона на общи задължения в размер на над 25 млрд. лв., тоест отсрочените заеми са под 10%.

"Моите очаквания са след края на мораториума част от клиентите да не успеят да се справят със ситуацията. Те ще трябва да търсят други решения, но ще е грешка чрез нов безлихвен кредит чрез Българската банка за развитие (ББР) да се погасяват други заеми", каза кредитният консултант Тихомир Тошев пред БНР.

Според него ще има хора, които трудно ще намерят начин да върнат взетото на заем. Затова и той препоръча длъжниците сами да се свържат с банките и да признаят, че не могат от април да обслужват кредитите си.

"Оттук насетне банката и клиентът решават индивидуално за всеки един случай какви инструменти да се ползват - разсрочване на кредита, рефинансиране, нов гратисен период, но не и чрез нов безлихвен кредит чрез Българската банка за развитие за физическите лица - това ще е грешка - чрез нов кредит да се погасяват други кредити", заяви още Тошев.

"Какво точно ще се случи, след като отпадне мораториумът на банките, е трудно да се прогнозира", каза заместник-председателят на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители Иван Хаджииванов.

"Камарата излезе с предложение преди да се наложи извънредното положение да се ограничат изпълнителните действия срещу длъжниците, за да може да се преживее по-лесно пандемията, след това със Закона за извънредното положение се ограничи образуването на нови изпълнителни дела, на налагане на запори, възбрани на имоти, описи, публични продажби, което пък доведе до спадане на приходите на частните съдебни изпълнители за 2020 година към държавния бюджет и взискателите.

След преминаване на извънредното положение нещата се раздвижиха, като банките не могат да след извънредното положение и да оставят необслужените кретити, това е до март, както се очаква", посочи още Хаджииванов.

"Хората, които не са успели да се организират и да подобрят финансовата си дисциплина, ще станат изискуеми кредитите им. Предложихме да има възможност, преди да се правят изпълнителни дела, да могат длъжниците да продават свободно чрез нас, защото това ще е много по-евтино и по-бързо, от образуването на изпълнителните дела", коментира експертът.

По думите му вече текат много продажби по Черноморието на апартаменти, които се изкупуват от руски граждани.