Част от служителите, за които работодателите със затворени бизнеси са кандидатствали за компенсации, не са одобрени да получат такива. Това се дължи на факта, че с тях няма сключени трудови договори или пък наличните договори не са основни, а допълнителни. Това става ясно от публикуваните на сайта на Агенцията по заетостта причини за откази да се изплатят компенсации, предаде БНР.

Най-честата причина да се откаже компенсация на работник е това, че той е нает по код в икономическа дейност извън обхвата на заповедта на социалния министър. В нея детайлно са посочени всички допустими за компенсиране позиции в бизнесите, които бяха затворени или продължават да не функционират заради ограничителните заповеди на здравния министър.

Агенцията по заетостта прави служебни проверки в регистрите на НАП и така например установява, че за компенсации кандидатстват и управителите на фирми или се кандидатства за служители, които не работят в обекти тип мол, а в такива извън тях.

От Агенцията по заетостта вече обясниха, че забавянето на изплащането на помощите за декември се дължи на грешни подадените документи. От причините за отказ на компенсации става ясно, че неодобрение се получава и след както не са представени допълнително изисквани документи в определения срок или са подадени отново сгрешени. Също така, има и служители, които не са пуснати в неплатен отпуск каквото е изискването за компенсацията.

В част от случаите Агенцията по заетостта изплаща компенсацията, но прави корекции на подадените от бизнеса заявки. Най-често това се случва заради часовете по трудов договор, например е посочен 8-часов работен ден, но проверката установява по-малко часове по трудов договор.

Премахват се и служители, за които се установява, че вече не работят при съответния работодател.