Крах на зимния туризъм, ако се въведат задължителните PCR-тест за влизащите в страната от Европейски съюз и трети страни, предпичат от Националния борд по туризъм и Конфедерацията на българския туристически бизнес.

В писмо до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, здравния министър Костадин Ангелов и председателя на НОЩ Венцислав Мутафчийски те предлагат вместо това да бъдат осигурени бързи антигенни тестове, които да са на разположение на пристигащите туристи на граничните пунктове и в местата за настаняване.

„Хотелите в зимните курорти съвсем скоро отвориха, правейки редица разходи, свързани с изискванията и мерките срещу разпространение на вируса. До края на зимния сезон остават около 40 дни и хотелиерите разчитат на съседните на България страни, за да направят, макар и кратък сезон. Още с известяването на намерението за въвеждане на гореспоменатото изискване, започнаха анулации. Нашите членове са притиснати до стената и, ако изискването влезе в сила, негативният отзвук ще бъде катастрофален. Надяваме се да преосмислите Вашето намерение, за да спасите работещите в туристическия сектор, които в противен случай, ще бъдат обречени на фалит“, се казва в писмото.