Сдружението на заведенията в България обяви национален протест, наречен Марш към свободата, който ще проведе на 27 януари пред Министерския съвет. Причината е решението на националния щаб да НЕ отвори заведенията от началото на месец февруари.

Според хората от бранша основният дълг и отговорност на СЗБ и БАЗ е да защитават интересите им, а те отново са изправени до стената, след като месеци наред бяха заблуждавани с подвеждаща информация. Ресторантьорите остават единственият затворен бизнес на фона на тълпите в други сектори от търговията, които не са от ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ, убедени са от бранша!

"Единственото ни желание беше да работим. Неправилното управление на пандемията и държавата ни отнеха правото на труд и препитание. Без стабилни и задоволителни идеи и решения за компенсирането ни. Ние наблюдаваме, че затварянето не е временно, а се превърна в постоянно. Цената на затварянето доведе до спад в производството и потреблението.

Последиците от това са: загуба на работни места и фалирали предприемачи. За нас няма друго възможно решение, освен да обявим несъгласието си с тази поредна несправедливост и дискриминация спрямо бизнеса ни. Обявяваме национален протест и апелираме всички бизнеси, засегнати от заповедите за забрана на работа, да ни подкрепят в уречения ден и час!

Искаме отваряне на ВСИЧКИ затворени бизнеси!", пишат от Сдружението.

Междувременно председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов обяви, че намерението на бранша е заведенията да отворят на 1 февруари – при спазване на всички противоепидемични мерки, с вечерен час, ако трябва.

"Няма на къде да отстъпваме, а сме длъжни да отворим. Защото, когато бройките бяха 4-5 хиляди заразени на ден ни затвориха. Тогава да сте чували призиви за протести? Затворихме, за да може лекарите да си свършат работата и да падне напрежението в болниците. При 3500 ни затвориха, сега станаха 300 и не ни отварят. Кога ще ни отворят? На нула ли? Нула няма да има! Сигурно след две години", категоричен е Алибегов пред Kmeta.bg.

"Не разбирам защо новият щам е свързан единствено със заведенията? Всичко друго ще отвори, ще има училища, само ние ще седим затворени", пита той.

Според него, ако има притеснение, че ще взлезе нов щам от някъде е редно да бъде ограничено влизането в страната ни на гражданите от други страни.

"Какво общо има новия щам с нас? Не го готвим в кухнята?", пита председателят на Асоциацията на заведенията у нас.

"В Германия, Австрия, Великобритания - поне там всичко е затворено. А тук само ние. Не сме равнопоставени. Хотелите и ресторантите към хотелите работят. Защо? Какво искат да кажат здравните власти? Че ресторантът в хотела е по-сигурен отколкото този пред хотела? Няма пари за персонал, няма пари за бизнеса. И в същото време се разделя един ресторант да работи, а другият, който е на 10 метра пред него е опасен. Ресторантът пред хотела ще има същата клиентела, каквата този в хотела. Гостите на хотела ще излезнат навън и ще отидат в другия ресторант", посочи той.

"Какво ще вземеш от някой, от който си взел всичко? Ще ни арестуват на площада ли, ще ни бесят ли? И да пишат акт, ти така или иначе нямаш пари да го платиш", заключи той.