КНСБ поиска нови правила за дистанционната работа по време на пандемията. Синдикатът представи проект за промени в Кодекса на труда, подготвен от експерти на КНСБ и на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Националният секретар на КНСБ Величка Микова коментира, че заради пандемията от Covid-19 се трансформира работната среда: "Нашият закон, дори и да е транспонирал европейското рамково споразумение за работа от разстояние, би следвало да бъде актуализиран и в него да се запишат по-актуални права и задължения - както за работниците, така и за работодателите.

Какво се случва когато работникът или служителят не изпълняват задълженията си, как отчита работното си време, до каква степен работникът и служителят трябва да са на разположение на работодателя, когато извършват работата от разстояние."

От КНСБ и Асоциацията на индустриалния капитал в България настояват в Кодекса на труда да се въведе понятието "принудителен престой за работодателя" за случаите, в които предприятията спират дейността си поради заповед на държавен орган, както и съответните компенсации за работещите.

Предложението е, когато заплатата е под максималния осигурителен доход, тази компенсация да е 75% от възнаграждението: "Когато обаче брутното трудово възнаграждение на работника надхвърля максималния осигурителен доход за страната, тогава се изчислява 75 на сто от максималния осигурителен доход".

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно онлайн заседание на 29 декември 2020 г., вторник, от 11:00 ч. за обсъждането на проект за изменение и допълнение на Постановление № 151 от 2020 г. (продължение на мярката от 60/40).