БГ-бизнесът кучета го яли, в Румъния и Гърция има прости и разбираеми правила. Бизнесът е разбрал, че държавата не му помага и започва самодейността. Всеки се спасява както може. Убива се конкурентноспособността. Онова, което ние планираме като помощ, в други държави се случва за пет дни. Това заяви шефът на Българска стопанска камара Радосвет Радев.

56% намаляват плановете за инвестиции. Получава се нещо охлювско. Затваряш се в черупката, допълни той пред bTV.

След голямата криза от 2010 година имаше много по-голям оптимизъм в бизнеса отколкото днес. Тогава предриемачът вярваше, че нещата ще се оправят. Днес не е така и това се дължи на факта, че мерките на управляващите са "оперетни". Днес предриемачът си казва - ще се оправя сам, посочи Радев.


Икономическите мерки на правителството се изпълняват и случват реално след 8 месеца. В другите европейски държави мерките се случват след пет календарни дни. Това ми напомня на репликата от известния български филм - тате ще ми купи колело, ама друг път. Най-болното е, че българският бизнес е живо същество и се опитват да го унищожат. Държавата унищожава конкурентноспособността на българския бизнес за дните след края кризата. В момента българският бизнес губи всички свои предимства. Той е сотавен на кучетата или да се оправя сам, каза още той.

Предприемачите намаляват с 56% плановете си за инвестиции. Българският бизнес е дал 400 млн. лева за мярката 60/40, а е получил 225 млн. лева за ликвидна подкрепа. Тези цифри казват всичко. Най-голямата помощ за биснеса беше кредитната ваканция. Друга чудесна мярка е за малките и средни предриятия, но договорите по нея ще започнат да се подписват в края на януари и началото на февруари догодина, а дотогава много фимри, които могат да се възползват от мерките просто няма да ги има. В момента единствените фирми, които търпят някакво развитие, са IT фирмите и куриерските фирми във всичките им разновидности, разкри Радосвет Радев.

Най-загубилите от пандемията са тези от микро и от малкия бизнес, катгоричен бе той.

В началото на разговора Радосмет Радев изказа поздравления за ген. Мутафчийски, за който научи, че вижда агонията на бизнеса, за разлика от други общественици и политици.