Много сме разочаровани, че и Щабът, и БЛС не искаха затягане на мерките, а решиха, че е приемливо да има 190 починали, заяви пред БНТ Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията.

Докато не се вземат мерки за овладяване на епидемията, ние мислим, че до 31 януари абсолютно нищо няма да се промени, убеден е Алибегов.

"Не разбираме как за БЛС не е проблем, че има стотици души в хипермаркети, нехранителни магазини, а в същото 20-30 души в ресторант е проблем", каза още той.

Трябваше, когато затвориха заведенията на 27 ноември, да се предприеме по-сериозен локдаун до 21 декември заедно с нехранителните магазини, с големите хипермаркети и тогава сигурно щяхме да имаме много по-добър ефект, който щеше да позволи да се отвори в момента. Ние се опитваме в момента да борим епидемията със заведения и фитнеси затворени. Общо взето това е затворено.

На фона на Европа това, което виждаме с тези две неща няма да се преборим и тези срокове, които си даваме всеки път през две седмици ще продължат да се удължават.

Очаквахме на 21 декември да се случат две неща: или да се отпусне ситуацията, или да се затегнат мерките. Но да останат същите мерки при този резултат това не го очаквахме.