Продължават разговорите относно възможността ресторантите в хотелите да работят само за гостите си при спазване на строги противоепидемични мерки. Допускането на външни лица да бъде строго забранено и при установяването на такива случаи да бъде затваряна цялата хотелска база. Това каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на среща с новоучредената Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ).

От КБТБ подкрепиха идеята и посочиха, че трябва да има стриктен контрол мерките да се спазват и при нарушения да има строги санкции. Те акцентираха, че не би било добре нито за миг бизнесът да усеща, че има двоен стандарт. "На прага сме на началото на зимния сезон, който ще започне в рамките на втория частичен локдаун у нас. Натискът през декември ще е много голям, затова трябва да сме дисциплинирани 24 часа и да имаме ясна обща позиция", апелира вицепремиерът, която допълни, че сега е моментът да се запази дисциплината и високото ниво на професионализъм.

Ресорният министър поздрави бранша по случай учредаването на новата конфедерация. "Новата организация ще даде още по-голяма трибуна за гласа на бизнеса. Именно в тази толкова трудна година за отрасъла е важно да бъдем единни, преследвайки общата цел - преодоляване на последиците от пандемията и развитието на един от най-важните икономически сектори - туризма", каза още Николова.

"Направихме обединението, за да формулираме по-ясни послания и да подпомагаме работата на Министерството на туризма", заяви председателят на КБТБ Румен Драганов. По думите му в момента браншът стои стабилно, като работят около 5228 места за настаняване, а около 3200 са резервирани за Коледните и Новогодишни празници.

По време на дискусията представителите на организацията поставиха въпроса за работа между туристическите организации и ПРОФОН и Музикаутор, дружествата, които се занимават с колективно управление на авторски и сродни права. Според тях в момента има неравноспоставеност между представителите на сектора и апелират за диалог, с посредничеството на Министерството на туризма, за решаване на този проблем. Тема на разговорът бе и създаването на туристически информационен център в Националния дворец на културата, като бе представен напредъка по реализацията на идеята.