ДДС за лифт съоръженията става 9%, което пряко ще подпомогне зимния туризъм, съобщи зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, която участва в конференция във Варна за новите бизнес модели в сектора, наложени от пандемията.

Данъчното облекчение ще важи за лифтовете и влековете в ски курортите, като предложението е изпратено до Министерството на финансите. Предстои мярката да бъде гласувана от Народното събрание с промените в данъчните закони.

Според Георгиева по този начин изцяло ще се уеднакви ставката за целия туристически сектор.

ДДС от 9% ползват хотелите, туроператорите, ресторантите, заведенията и предстои още и за храната за вкъщи.

От началото на годината до октомври у нас са почивали над 4,2 милиона туристи, от които 3 милиона българи. През лятото във Варна в местата за настаняване с поне 10 места са отседнали над 425 000 гости, от които 205 000 българи. Приходите от нощувките на нашите сънародници в региона са близо 30 милиона лева, което е с 3% повече в сравнение с миналото лято.

Сред чужденците най-много са били румънците, поляци, германци, украинци, чехи, израелци, британци, французи и унгарци.

По мярката за отпускане от държавата на 35 евро на седалка за чартърните полети са осигурени 55 милиона лева за тази и 2021 г. Очакванията са фирмите да получат парите си до края на годината. Планът е мярката да действа и през 2022 г.