Таксиметровите шофьори обявшиха, че не са съгласни да превозват хора, заразени с коронавирус. Масови фалити застрашават таксиметровите фирми в областния град. От началото на извънредното положение клиенти почти няма, а работата е паднала драстично.

Крум Руйков кара такси от няколко години. Работи като частно лице и наскоро е преборил коварната зараза. Казва, че спазва всички предписани мерки и гледа да се пази.


Мъжът признава, че откакто е настъпила пандемията, среща трудности да изхранва семейството си.

"Работата не е наполовина, а направо намаля тотално. Преди да падне отново забраната, имаше раздвижване някакво, но сега не зная как ще се оправим. Не ми се мисли", споделя шофьорът.

Въпреки, че постоянно са изложени на риск, таксиметровите шофьори ежедневно изпълняват своите задължения.

"Ако се страхуваме, няма да работим. В края на краищата трябва нещо да се работи", казва един от тях.

"Трябва да ядем нещо, трябва да си купуваме храна, трябва да пращаме децата си на училище, трябва да съществуваме", коментира друг.

Казват обаче, че не са съгласни да се превръщат в шофьори, които превозват болни от коронавирус.

"Условията трябва много внимателно да се обмислят, трябва да има много повече предпазни средства. Мисля, че една маска, едни ръкавици и един дезинфектант не биха свършили работа", споделят шофьорите.

"Не, не, като гледам линейките как ходят, когато е за COVID, те са като роботи – с костюми. На нас просто не ни е възможно да работим с такава екипировка. Не ме е страх за мен, но може да го занеса вкъщи при семейството", допълват те.

От бранша смятат, че трябва да има промяна в цената на таксиметровите услуги, за да може бизнесът да се спаси.